"Horeca kan steun wel gebruiken"

GEMEENTE GEEFT SUBSIDIES VOOR LIVE MUZIEK IN CAFÉS

Schepenen Pieter De Witte en Gunther Van Campenhout met uitbater Patrick Calle van café De Oude Route.
Foto PKM Schepenen Pieter De Witte en Gunther Van Campenhout met uitbater Patrick Calle van café De Oude Route.
Cafébazen uit Stekene kunnen voortaan een subsidie krijgen als ze live muziek programmeren. "De horeca heeft het de voorbije jaren niet makkelijk gehad door het rookverbod en de witte kassa", zeggen schepenen Gunther Van Campenhout en Pieter De Witte. Horecazaken die in mei een live band boeken, krijgen een subsidie van driehonderd euro.

Het gemeentebestuur wil de lokale horeca een hart onder de riem steken en lanceert daarom Meimaand Muziekmaand, waarbij cafés en restaurants een subsidie kunnen krijgen als ze live muziek programmeren. "De horeca heeft het de afgelopen jaren niet altijd even makkelijk gehad", beseft schepen van Middenstand Pieter De Witte (GeBe). "De gevolgen van het rookverbod en de invoering van de witte kassa hebben zich goed laten voelen. We hebben in Stekene nog wel een bloeiend uitgaansleven, mede dankzij het sterk verenigingsleven, maar de horecabazen kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken. Daarom hebben we een nieuw subsidiereglement opgesteld rond live muziek. Uitbaters kunnen een premie van maximum driehonderd euro krijgen om een band te boeken of een geluidsinstallatie te huren."

Voordelen

De gemeente ziet een dubbele winst in het project. "We ondersteunen niet alleen het caféleven, maar creëren tegelijk een nieuw forum voor lokale bands en muzikanten", vult schepen van Cultuur Gunther Van Campenhout (GeBe) aan. "We blazen zo de nostalgische muzikale kroegentocht van vroeger nieuw leven in, maar dan verspreid over heel de maand mei. Bij een kroegentocht is alles gebundeld op één avond en kun je eigenlijk nooit alle optredens meepikken. We vonden het daarom beter de optredens te spreiden over een hele maand."

Budget

De gemeente heeft een budget van vijfduizend euro. "We hadden 25 horecazaken aangeschreven, waarvan er tien een subsidie hebben aangevraagd", gaat Van Campenhout verder. "Dat is zeker een succes voor een eerste editie. We gaan ervanuit dat het aantal deelnemers volgend jaar nog zal stijgen. Voor de cafébazen is het ook ideaal om eens ander volk over de vloer te krijgen."

Promotie

Café De Oude Route in Klein-Sinaai mag samen met jeugdhuis De Cramme vandaag zaterdag de spits afbijten. "Het subsidiereglement is een mooi initiatief", vindt uitbater Patrick Calle van De Oude Route. "We krijgen regelmatig aanvragen van groepen om hier eens te mogen spelen,maar dat vraagt een hele organisatie. Met de premie zijn de kosten al grotendeels gedekt en de gemeente neemt ook de promotiecampagne voor haar rekening. Ik kan alleen maar toejuichen dat de horeca op deze manier wat steun krijgt."


De andere deelnemende cafés zijn De Meet, Malpertuus, Den Doorn, Ruitershoeve, Bosdrop, 't Anker, Vlasaard en 't Chalet. De lijst van optredens vind je op www.stekene.be.