"Actualiteit heeft me ingehaald"

NIEUW BOEK 'DE BRUID' VAN DIRK BRACKE GEÏNSPIREERD OP SYRIËSTRIJDERS

Jeugdauteur Dirk Bracke kiest altijd voor actuele thema's maar zo brandend actueel als de Syriëstrijders was het nog nooit.
Kristof Pieters Jeugdauteur Dirk Bracke kiest altijd voor actuele thema's maar zo brandend actueel als de Syriëstrijders was het nog nooit.
Telkens weer slaagt jeugdauteur Dirk Bracke erin om een boek uit te brengen dat actueler is dan ooit. Bij 'De Bruid' is dat niet anders. In deze jeugdroman vertelt hij het verhaal van een jonge Vlaamse Syriëstrijder en zijn verloofde die hem achtervolgt. "Toen ik het boek schreef, was er van IS en onthoofdingen amper sprake. De actualiteit heeft me dit keer ingehaald."

Dirk Bracke blijft al jaren trouw aan zijn succesformule waarin hij de meest controversiële maatschappelijke thema's aanpakt als kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, seksueel geweld, afpersing, oorlog en sociale wantoestanden. Zijn actuele thema's blijven jongeren aanspreken maar bij 'De Bruid' is hij voor de eerste maal ingehaald door de actualiteit. "Ik ben vorig jaar in de zomer aan dit boek begonnen", vertelt hij. "Er werd af en toe gesproken over jonge Vlaamse moslims die naar Syrië trokken om er mee te strijden en ik vond het wel een interessant thema."

De cover van het boek.
Kristof Pieters De cover van het boek.

Research

Net als voor zijn andere boeken trok Bracke eerst op onderzoek uit. Dit keer liet hij zich adviseren door drie specialisten. Radiojournalist Jens Franssen schetste het leven in Syrië en de moeilijke omstandigheden waarin mensen er leven. Jeugdmagistraat Els Traets vertelde dan weer over de reis die jonge Syriëstrijders maken en hun eventuele terugkeer. Onderzoeksjournaliste Hind Fraihi tot slot werkte undercover in obscure moskeeën in Molenbeek en kent als geen ander de methodes om jihadstrijders te ronselen en de brainwashing die ermee gepaard gaat. "Mijn boek is fictie maar er zijn natuurlijk veel elementen uit de actualiteit", legt Bracke uit. "Het verhaal gaat over de jonge moslim Abbou, die in de ban raakt van een oude sjeik en naar Syrië vertrekt met het Paradijs in het achterhoofd. Zijn vriendinnetje Mounna volgt hem en is vastbesloten de bruid te worden van een martelaar. Maar eens in Syrië aangekomen, blijkt het er natuurlijk toch heel anders aan toe te gaan dan ze verwacht hadden."

Brandend actueel

Dat zijn boek nu brandend actueel is, blijkt eerder toeval. "Bij mijn research leek Al Nusra belangrijker te zijn. Ik vermeld IS al wel in het boek en het feit dat ze mensen onthoofden maar dan eerder op de achtergrond. De drukproef was al klaar toen deze terreurgroep plots buitenlandse gijzelaars begon te doden en alle dagen in het nieuws kwam."


Schrik voor reacties uit de moslimwereld had Bracke niet maar hij legde toch enige voorzichtigheid aan de dag. "Ik heb Sharia for Belgium niet expliciet vermeld in het boek maar tussen de lijnen zie je wel vergelijkingen. De enige zelfcensuur was het schrappen van enkele verzen uit de Koran. Dit was echter alleen maar nadat ik had vernomen dat moslims het als heiligschennis beschouwen als een niet-gelovige iets citeert uit de Koran. Sommige mensen vinden dit laf, andere vinden het verstandig. Ik vind dat iedereen wel voor ogen moet blijven houden dat dit in de eerste plaats een jeugdroman is."


De bruid is uitgegeven bij het Davidsfonds en kost 16,95 euro.