Zwanen en eenden ontvluchten Vogelzangvijver na nieuwe vervuiling door de-icing luchthaven

De Vogelzangvijver in Melsbroek was de voorbije weken vervuild door het product om de vliegtuigen op Zaventem ijsvrij te maken.
Lukas De Vogelzangvijver in Melsbroek was de voorbije weken vervuild door het product om de vliegtuigen op Zaventem ijsvrij te maken.
Natuurpunt MaViSt (Machelen-Vilvoorde-Steenokkerzeel) wil dat er een definitieve oplossing komt voor de systematische vervuiling van de Vogelzangvijver in het Floordambos in Melsbroek. De voorbije weken rook het water naar een chemisch product, dat afkomstig bleek van de luchthaven. Het ging om een product om de vliegtuigen ijsvrij te maken.

“Ruim twee weken geleden merkten we een chemische geur op en stond er ook schuim op de Vogelzangvijver”, zegt Daniël Poesmans van Natuurpunt. “Het was zelfs zo erg dat de zwanen en de eenden de vijver ontvluchtten. Uiteindelijk bleken de geur en het schuim afkomstig van het product dat door de luchthaven gebruikt wordt om de vliegtuigen ijsvrij te maken. In het verleden zorgde dat product ook al verschillende keren voor problemen.”

Nochtans beschikt de luchthaven zelf over een bufferbekken, maar dat blijkt niet te volstaan om al het vuile water van Brussels Airport op te vangen. “We hopen dan ook dat er eindelijk een definitieve oplossing voor het probleem komt”, aldus nog Poesmans. “De situatie mag nu dan wel al een pak beter zijn dan jaren geleden, toen de vijver nog de niet mis te verstane naam van ‘stinkvijver’ droeg, toch zit er nog veel vuil in.”

Actieplan

Marleen Ral (Klaver/N-VA), milieuschepen in Steenokkerzeel, zegt dat er op termijn een oplossing komt. “In een eerste fase willen we met alle betrokken partijen rond de tafel zitten om op die manier tot een actieplan te komen”, klinkt het. Inmiddels zijn de chemische geur en het schuim opnieuw verdwenen uit de Vogelzangvijver en keerden de zwanen en de eenden terug.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.