Website leert jongeren veiliger naar school gaan

Via de nieuwe website leren de leerlingen alles over het verkeer.
Galicia Via de nieuwe website leren de leerlingen alles over het verkeer.
In gemeenteschool De Piramide in Steenokkerzeel is gisteren octopusverkeersland.be voorgesteld. Via de website leren leerlingen alles over het verkeer en de mobiliteit. Meer zelfs: het platform maakt de weg van thuis naar de school veiliger.

Momenteel krijgen de leerlingen van de meeste scholen nog op de traditionele wijze verkeersles, maar daar komt nu verandering in. De Voetgangersbeweging vzw, het Verkeerspedagogisch Instituut vzw, Uitgeverij Abimo en de Karel de Grote-Hogeschool hebben het digitaal platform 'Octopus Verkeersl@nd' met de steun van de Vlaamse Overheid uitgewerkt. Gisteren werd het project voorgesteld in De Piramide in Steenokkerzeel. Dit schooljaar gaan 850 scholen aan de slag met het platform.


"Met Octopus Verkeersl@nd willen we verkeer- en mobiliteitseducatie een nieuw elan geven", legt Tom Dhollander, gedelegeerd bestuurder van het Octopusplan uit. "Kinderen worden momenteel alleen weerbaar gemaakt tegen de gevaren van het autoverkeer, maar leren daardoor niet omgaan met mobiliteit in zijn geheel. Zo leren ze niet waarom te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer gaan beter is. Dankzij het nieuwe digitaal verkeersplatform is dat wel mogelijk."

Route veiliger maken

Concreet krijgen leerlingen via de website duidelijke voorbeelden uit het verkeer te zien. Zo zullen ze zelfs de weg tussen de woning van hun ouders en de school te zien krijgen. "Via een enquête die de ouders binnenkort moeten invullen, zullen we de knelpunten op de route kennen", zegt Mimi Peremans, directrice van De Piramide. "Die knelpunten worden vervolgens in het Octopusplan verwerkt en zo zullen we elk zwart punt analyseren. Daarnaast zullen we ook met de politie samen zitten om de gevaren weg te werken." (RDK)