Verhuis Chiro plots in stroomversnelling

150 LEDEN RUILEN TIJDELIJK ONDERKOMEN IN PASTORIE IN VOOR NIEUWE LOKALEN

De leidsters zijn razendenthousiast over hun nieuw gebouw.
Foto Lukas De leidsters zijn razendenthousiast over hun nieuw gebouw.
Goed nieuws voor de 150 Perkse Chiromeisjes. De verhuis naar een nieuw onderkomen aan de voetbalsite van FC Perk komt plots in een stroomversnelling terecht. De aanstelling van de architect is rond, zodat de plannen opgemaakt kunnen worden. Niet alleen de Chiro verhuist, ook de speelpleinwerking krijgt onderdak op de nieuwe site.

Al jaren wachten de 150 Chiromeisjes op een eigen stekje. Begin 2014 kregen ze te horen dat ze niet langer in de lokalen aan de Sint-Cajetanusschool konden blijven wegens te verouderd en onveilig. Omdat er destijds nog geen nieuwe lokalen voor de jeugdbeweging waren, moest het schepencollege op zoek naar een tijdelijke oplossing. Die werd met de pastorie gevonden, al is dat niet de ideale plek. "Omdat het gebouw gedeeltelijk beschermd is, mogen de leden niet zomaar iets aan de muur ophangen", zegt schepen van Jeugd Jelle Mombaerts (Klaver/N-VA). "Daarnaast is er slechts één toilet. Daarom zijn we als schepencollege tevreden dat er nu eindelijk een doorbraak is."


Concreet komt er een nieuw gebouw op een braakliggend terrein naast het voetbalcomplex van FC Perk. De architect is inmiddels aangesteld en zat al een eerste keer samen met onder meer de gemeente, de jeugddienst en de jeugdbeweging. "Binnen twee weken zitten we nog eens samen rond de tafel, waarna de architect kan starten met het opmaken van de plannen", gaat Mombaerts verder. "Wanneer de nieuwbouw exact klaar zal zijn, is nog niet duidelijk. Maar vast staat dat de Chiro tot het einde van de werken in de pastorie mag blijven."

Pastorie te klein

De hoofdleidsters zijn tevreden dat er eindelijk schot in de zaak komt. "Hier wachten we al heel lang op", zegt Julie De Wilder. "Dat er nu eindelijk beweging in komt, stemt ons natuurlijk heel gelukkig. De pastorie mag dan wel een mooi gebouw zijn, toch is het niet ideaal voor onze werking en is het te klein voor alle leden. De jongste groep zit daardoor in de turnzaal van de Sint-Cajetanusschool. In ons nieuw gebouw zal elke groep over een eigen lokaal beschikken en zal er ook een materiaal- en leidingslokaal zijn."

Speelpleinwerking

Ook speelpleinwerking Winny's verhuist naar de nieuwe lokalen. "Momenteel wordt de speelpleinwerking tijdens de zomervakantie georganiseerd in gemeenteschool De Piramide, maar dat is niet ideaal", meent schepen Mombaerts. "De kinderen brengen hun vakantie immers door in dezelfde gebouwen waarin ze al een heel jaar school lopen. Daar willen we komaf mee maken."


De gemeente maakt 406.000 euro vrij voor de architect en de bouwwerken. Daarnaast investeert het schepencollege ook nog 40.000 euro om de BEN-normen (bijna-energieneutraal) te bereiken.