Pas geopend, binnenkort weer jaar dicht

WERKEN TERVUURSESTEENWEG KONDEN NIET GELIJKLOPEN WEGENS ONTEIGENINGSKWESTIES

Binnenkort starten er opnieuw werken op de Tervuursesteenweg.
Foto Lukas Binnenkort starten er opnieuw werken op de Tervuursesteenweg.
Nog geen maand geleden ging de Tervuursesteenweg in Perk na een jaar vol werken open, maar binnenkort gaat de steenweg opnieuw voor 10 tot 12 maanden dicht in de richting van Elewijt. Over een afstand van 1,7 kilometer moeten namelijk nieuwe fietspaden aangelegd worden. De werken konden niet gelijktijdig verlopen, omdat het vredegerecht nog enkele onteigeningskwesties moet oplossen.

De bewoners van de Tervuursesteenweg en enkele omliggende straten in Perk en gehucht Boekt zijn de champagne en de hapjes van de openingsreceptie van de steenweg nog aan het verteren of de drukke baan gaat alweer bijna dicht. Nog geen maand na de heropening van de steenweg blijkt namelijk dat er nog fietspaden aangelegd moeten worden tussen de Houtemsesteenweg en de grens met Perk. Werken die tien tot twaalf maanden zullen duren. En dat terwijl de Tervuursesteenweg net een jaar lang afgesloten was voor alle verkeer. Enig positief puntje: deze keer gaat de steenweg alleen in de richting van Elewijt dicht en zal de omleiding een pak minder complex zijn. Toch begrijpen ze bij oppositiepartij sp.a niet dat de werken niet gelijktijdig uitgevoerd konden worden.

Opnieuw grote hinder

"Want nu zullen de handelaars en de omwonenden voor een tweede keer in korte tijd grote hinder ondervinden", klinkt het bij de socialisten. "Ook het busverkeer zal hier alweer onder lijden. En dat terwijl de vorige problemen nog maar net achter de rug zijn. Is de schepen van Openbare Werken dan niet in staat om twee werken op dezelfde plaats te coördineren?"


Volgens die bevoegde schepen, Wim Mombaerts (Klaver/N-VA), was het niet mogelijk om beide werken te combineren. "Ook al hadden we dat zelf bijzonder graag gewild, maar omdat er nog enkele onteigeningskwesties zijn, kunnen we de werken nu nog niet aanvatten", klinkt het. "Die dossiers liggen momenteel nog bij de vrederechter. We verwachten nog voor het einde van dit jaar een uitspraak en hopen kort na de jaarwisseling te kunnen starten."


Zodra het licht op groen wordt gezet, begint de aannemer met de aanleg van fietspaden over een afstand van 1,7 kilometer tussen de grens met Perk en de Houtemsesteenweg.


"Na afloop willen we ook het wegdek nog vernieuwen", aldus nog Mombaerts. "We verwachten dat de werken tien tot twaalf maanden zullen duren. Maar de hinder zal wel beperkter zijn dan het voorbije jaar. Zo moet het verkeer dat van Perk naar Elewijt wil niet de zes kilometer lange omleiding volgen die de voorbije maanden in voege was, maar is er een kleine omleiding via de Kampenhoutsesteenweg en de Hoogstraat. Wie van Elewijt naar Perk wil, kan wel gewoon de Tervuursesteenweg gebruiken. Ik begrijp dat het niet leuk is voor de omwonenden, maar na afloop zal de Tervuursesteenweg wel helemaal veilig zijn voor fietsers."


Met De Lijn wordt nog bekeken welke omleiding de bussen zullen volgen. Maar ook daar verwacht de schepen een pak minder problemen dan bij de vorige werken.