Ouders kamperen voor schoolpoort

TEKORT AAN PLAATSEN ZORGT OPNIEUW VOOR SCHRIJNENDE TAFERELEN

Ouders kamperen aan de Sint-Lambertusschool in Nossegem, voor veel van hen de enige mogelijkheid om hun kind in eigen dorp naar school te laten gaan.
Foto Nijs Ouders kamperen aan de Sint-Lambertusschool in Nossegem, voor veel van hen de enige mogelijkheid om hun kind in eigen dorp naar school te laten gaan.
Het voorbije weekend hebben weer tientallen ouders gekampeerd voor de schoolpoorten. Vanmorgen beginnen de inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar en dat zorgt telkens opnieuw voor schrijnende toestanden. Overal staan tentjes en mensen dragen skipakken en warme truien om zich te beschermen tegen kou en regen.

Door de strenge normen en de steeds mindere capaciteit in de Brusselse scholen, zakken vele stadsbewoners af naar de Rand en pikken op die manier de plaats in van de lokale bewoners. Tony Heynen wilde geen risico nemen en parkeerde zijn caravan voor de schoolpoort van de Sint-Lambertus in Nossegem. "Mijn zoontje is bijna twee jaar en ik wil hem volgend schooljaar in ons eigen dorp naar de kleuterschool sturen", doet Tony zijn verhaal. " Wij wonen hier letterlijk om de hoek. Als wij ons zoontje ergens anders naar school moeten sturen, dan moeten wij een tweede wagen kopen. Er is ook nog een tweede kindje op komst. Broertjes en zusjes hebben altijd voorrang en de kinderen staan ook automatisch op de lijst voor het eerste studiejaar hier in Nossegem. Het klinkt ridicuul, maar we hadden gewoon geen andere keuze. Wie te laat is en de lijst niet haalt, wordt als reserve ingeschreven en dreigt dus geen plaats te vinden in eigen dorp. We hebben een ranking opgemaakt volgens aankomst op onze 'camping'. De directeur heeft trouwens een lijst opgehangen waar je de naam van je kind en de gewenste klas kan opschrijven. Momenteel zijn we hier met zes ouders en dus zijn de plaatsen al volzet. Het is onbegrijpelijk dat dit kan gebeuren in ons land. De scholen treffen geen schuld. De directie probeert iedereen te helpen en er heerst veel solidariteit onder de bevolking. We hebben al soep, koffie en koekjes gekregen van de buren en we mogen de toiletten in de school gebruiken. Aan de modale Belg zal het dus niet liggen. Het zijn de politici die schromelijk in de fout gaan", klaagt Tony vanuit zijn caravan.


Voor de poort van de Piramide in Steenokkerzeel daagden al meer dan twintig ouders op. Directrice Mimi Peremans probeert ook hier de mensen te informeren en heeft zelfs de nacht doorgebracht op haar kantoor.


"Er zijn vrij veel nieuwe bewoners aangekomen in ons dorp. Dat zorgt voor extra kinderen, maar ik heb geen plaats. Onze school ligt goed in de markt tot ver buiten de dorpsgrenzen en dat gaat ten koste van de eigen jeugd. Ik moet ook dit jaar mensen teleurstellen omdat de plaatsen beperkt zijn. Voor het eerste leerjaar is er plaats voor veertien nieuwe inschrijvingen waarvan er al twaalf werden ingenomen door broer of zus. Ik heb nu een lijst overhandigd aan de mensen die hier al dagen staan te wachten voor de poort. Ik kan niet verantwoordelijk zijn voor wie er nu eerst op die lijst gaat staan. Ik reken er op dat ze dat wel zelf eerlijk zullen invullen volgens aankomst. Om kwart voor zeven komen mijn medewerkers naar de school en beginnen we meteen met de inschrijvingen zodat die calvarietocht voor deze mensen eindelijk afgelopen is", zucht Mimi Peremans.