Kapper Danny (60) mag naar WK sauna-opgieten: “Complete show met muziek en choreografie ingestudeerd”

Danny Van Lathem (rechts) en Jurgen Van Bellingen trekken in september naar Nederland voor het WK saunaopgieten.
Famke Banck Danny Van Lathem (rechts) en Jurgen Van Bellingen trekken in september naar Nederland voor het WK saunaopgieten.
De 60-jarige kapper Danny Van Lathem uit Steenokkerzeel trekt in september naar het wereldkampioenschap saunaopgieten. Hij won eerder dit jaar samen met zijn collega-saunameester Jurgen Van Bellingen het Belgisch kampioenschap en bemachtigde op die manier een ticket voor het WK. “Veel kans maken we er niet, maar we gaan er wel volop van genieten”, aldus de kapper.

Overdag staat hij in zijn kapperszaak Hairstudio Joy in Steenokkerzeel, maar ’s avonds maakt de 60-jarige Danny Van Lathem als saunameester tientallen mensen gelukkig in het wellnesscomplex Waer Waters in Groot-Bijgaarden. En dat lijkt hij voortreffelijk te doen, want samen met zijn collega Jurgen Van Bellingen kroonde de kapper zich tot Belgisch kampioen saunaopgieten. “Tijdens zo’n saunaopgieting giet een saunameester water met etherische oliën op de hete kachel, waarna hij met een handdoek wappert om de geur en de warmte te verspreiden in de sauna”, vertelt Danny Van Lathem. “Door die luchtstroming wordt het isolerende luchtlaagje rondom de huid doorbroken en voelt de temperatuur in de sauna extra hoog aan.”

Tijdens zo’n saunaopgieting giet een saunameester water met etherische oliën op de hete kachel, waarna hij met een handdoek wappert om de geur en de warmte te verspreiden in de sauna

Danny Van Lathem

Maar voor hun deelname aan het BK brachten Danny en Jurgen een totaalspektakel, wat hen uiteindelijk een gouden medaille opleverde. “Behalve het klassieke opgieten van water en ijs en de bepaalde handdoek- en zwaaitechnieken zorgden we voor een show met muziek, animatie, choreografie en andere effecten in een bepaald thema”, legt Danny uit. “Onze show was gebaseerd op de film ‘The Greatest Showman’.”

Ervaring opdoen

Nu Danny en Jurgen zich Belgisch kampioen mogen noemen, moeten ze ons land midden september vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Nederland. “Uiteraard had ik vijf jaar geleden, toen ik een opleiding saunameester volgde, nooit durven te denken dat ik nu op een WK zou staan (lacht)”, gaat de kapper verder. “Met welke verwachtingen we naar onze noorderburen trekken? We beseffen dat we er niet al te veel te zoeken hebben. In heel wat andere landen staan de saunameesters nog enkele trapjes hoger. Maar het staat wel vast dat we er heel veel plezier zullen beleven en er ook heel wat ervaring kunnen opdoen. Toch zullen we ons optimaal voorbereiden om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Zo trekken we volgende week enkele dagen naar Zwitserland om onze show te oefenen.”

En ondertussen blijft het duo ook actief in het wellnesscomplex in Groot-Bijgaarden. “Het is dan ook genieten om de saunagangers telkens een vakantiegevoel te kunnen geven. Onze taak bestaat erin om de mensen volledig te laten ontspannen. Wanneer je na een sessie applaus krijgt, keer je met een prettig gevoel huiswaarts. Daar doen we het voor. Het WK is een mooi extraatje (lacht).”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.