Jonge asielzoekers tappen WiFi van omwonenden en gemeente af: geen gratis internet meer in De Corren

Op aandringen gemeente vanaf volgende week eindelijk WiFi in open asielcentrum

De gemeente schakelde de gratis WiFi uit in gemeenschapscentrum De Corren.
Lukas De gemeente schakelde de gratis WiFi uit in gemeenschapscentrum De Corren.
Wie dezer dagen in gemeenschapscentrum De Corren in Steenokkerzeel moet zijn, zal er geen gebruik kunnen maken van het draadloos internet. De gemeente schakelde de WiFi uit, omdat jonge vluchtelingen van het nabijgelegen open asielcentrum er dag en nacht gebruik van maakten. Ook bij omwonenden tappen de jongeren internet af. Een oplossing is in de maak.

Zo’n twee jaar geleden plaatste de gemeente Steenokkerzeel gratis WiFi in de gemeentelijke gebouwen. Dat is onder meer in het gemeentehuis, het Sociaal Huis, de sporthal en de gemeenschapscentra het geval. De voorbije maanden ontdekte de gemeente echter dat heel wat jongeren die in het open asielcentrum in de Keizerinlaan verblijven dag en nacht in en rond gemeenschapscentrum De Corren hingen. “We kregen verschillende klachten van inwoners”, zegt burgemeester Kurt Ryon (Klaver/N-VA). “Niet dat de jongeren veel mispeuterden, maar ze zaten vaak in groepjes van tien samen en dat zorgde voor enige ongerustheid bij de bezoekers van De Corren. Hetzelfde verhaal aan de sporthal trouwens.”

Erger en erger

Al snel werd duidelijk waarom. In het asielcentrum is namelijk geen draadloos internet en dus zoeken de jongeren andere plekken op om op het internet te surfen. “Aanvankelijk doken ze sporadisch op in en rond De Corren, maar de laatste weken werd het erger”, aldus nog Ryon. “Daarom stuurde ik verschillende mails naar het kabinet van bevoegd minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) met de vraag eindelijk draadloos internet in het open asielcentrum te plaatsen”, aldus nog Ryon. “Omdat de oplossing uitbleef, trok ik enkele weken geleden zelf naar het kabinet. Opnieuw bleef een antwoord uit en daarom besloot ik vorige week de WiFi in De Corren af te sluiten. Heel jammer voor onze bezoekers, maar als de buurt zich niet meer veilig voelt, dan moeten we als gemeente ingrijpen.”

In het open asielcentrum voor minderjarige vluchtelingen wordt volgende week draadloos internet geïnstalleerd.
Lukas In het open asielcentrum voor minderjarige vluchtelingen wordt volgende week draadloos internet geïnstalleerd.

Aan De Corren mogen de problemen daarmee dan wel opgelost zijn, inmiddels hebben de jongeren hun weg gevonden naar het Sociaal Huis en naar de omliggende straten. Voornamelijk vanuit de Hamdreef ontving de gemeente klachten van inwoners, omdat groepen jongeren regelmatig voor de gevels staan om internet van de bewoners te gebruiken. Maar daar komt binnenkort een einde aan, want minister Maggie De Block heeft beslist om spoedig voor een oplossing te zorgen. Volgende week al zou er draadloos internet in het open asielcentrum komen. “Blijkbaar zal er wel een tijds- en limietbeperking op staan”, zegt Ryon nog. “Afwachten dus of alle problemen hiermee opgelost zullen zijn.”

Dagcodes

Zodra er draadloos internet in het open asielcentrum is, wordt de WiFi in De Corren opnieuw ingeschakeld. Al zal de gemeente mogelijk met dagcodes werken om het netwerk beter te beveiligen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.