Groen met stofmaskers naar ‘stinkvijver’: “Gemeente, weg met dat gif!”

Schepencollege wil verantwoordelijkheid niet ontlopen, maar nog geen concrete acties gepland

De leden van Groen voerden woensdagavond actie aan de 'stinkvijver' in Melsbroek.
Lukas De leden van Groen voerden woensdagavond actie aan de 'stinkvijver' in Melsbroek.
Met stofmaskers en overalls hebben de leden van Groen woensdagavond actie gevoerd aan de zogenaamde ‘stinkvijver’ in Melsbroek, die al decennialang vervuild is. De oppositiepartij wil dat de Vogelzangvijver gesaneerd wordt, maar vreest dat het schepencollege haar verantwoordelijkheid zal ontlopen. Volgens de gemeente wordt momenteel onderzocht wat er door wie moet gebeuren.

21 jaar geleden werden tijdens een oriënterend onderzoek in het slib van de Vogelzangvijver in Melsbroek hoge waarden gevonden van kankerverwekkende PAK’s, cadmium en minerale oliën. Een beschrijvend bodemonderzoek werd aangewezen, maar tot op de dag van vandaag werd dat niet uitgevoerd. Ook is nog steeds niet duidelijk wie destijds slib- en stortmateriaal in de bunker op het schiereiland in de vijver dropte. Klaver/N-VA, de huidige meerderheidspartij, voerde midden jaren 2000 als oppositiepartij meermaals actie om de toenmalige schepencolleges te overtuigen een beschrijvend bodemonderzoek te laten uitvoeren, maar vergeefs.

Gevaar voor mens, plant en dier

“En vandaag beschikt Klaver/N-VA over een absolute meerderheid in onze gemeente, maar toch gebeurt er voorlopig niets in het dossier rond de ‘stinkvijver. Meer zelfs: de partij schakelt een advocaten- en studiebureau in om een sanering te vermijden”, zegt Bart Verstockt van oppositiepartij Groen. Hij was midden jaren 2000 nog lid van Klaver en stond destijds mee op de barricade aan de vijver. “De Vogelzangvijver is een serieuze blackspot op de Vlaamse kaart. Dit gifstort vormt een gevaar voor mens, plant en dier en ligt dan ook nog in een beschermd natuurgebied. We kijken met lede ogen toe hoe het bestuur haar verantwoordelijkheid wil ontlopen door te trachten een vrijstelling van de saneringsplicht te bekomen.”

Stofmaskers

Om de gemeente wakker te schudden, trokken de leden van Groen woensdagavond naar de Vogelzangvijver om er actie te voeren. Ze droegen stofmaskers en overalls om de ernst van de zaak te benadrukken. Ook plaatsen ze borden met het opschrift ‘Weg met dat gif’ langs de vijver. Donderdag wordt het punt behandeld op de gemeenteraad. “Een sanering dringt zich op”, verduidelijkt Bart Verstockt. “Ik vraag dan ook dat de gemeente haar verantwoordelijkheid opneemt en het probleem eindelijk aanpakt. Na een sanering zou de vijversite getransformeerd kunnen worden tot een propere waterplas met eventueel een steiger voor de recreant.”

Historische vervuiling

Milieuschepen Marleen Ral (Klaver/N-VA) kan nog niet veel kwijt over het dossier. “Maar het klopt niet dat we onze verantwoordelijkheid ontlopen”, reageert ze. “We zijn momenteel nog aan het bekijken wie verantwoordelijk is en wat er eventueel door wie moet gebeuren. Maar aangezien het om een historische vervuiling gaat, is het niet zo evident om alle informatie te vergaren. Ik hoop tegen de gemeenteraad van donderdagavond (vanavond, red.) meer klaarheid te kunnen scheppen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Bohets

    Dat is al hetzelfde politieke gezever als bij de verkoop van 5G GSM licenties. De invoering daarvan is uitgesteld omdat de politiek er niet uitgeraakt welke van de zoveel regeringen de opbrengsten daarvan krijgt. Het wordt tijd dat de politiek eens Konstructief gaat werken ipv elkaar konstant messen in de rug te steken om wat te kunnen opvallen in de media.