Friturist moet na amper 5 maanden sluiten na klacht buur: “Zijn familie kwam hier frietjes halen, maar heeft nooit geklaagd”

Provincie neemt vergunning uitbater af na klachten over parkeerproblemen en overlast

Renato (links) en Angelo openden eind april hun frituur Fritaliaan in Melsbroek, maar moesten hun zaak nu al sluiten na een klacht van een buur.
Lukas Renato (links) en Angelo openden eind april hun frituur Fritaliaan in Melsbroek, maar moesten hun zaak nu al sluiten na een klacht van een buur.
Amper vijf maanden stonden Angelo Bottiglieri en zijn broer in hun frituur Fritaliaan in het Vlaams-Brabantse Melsbroek bij Steenokkerzeel, maar na een klacht van een buur over lawaai- en geurhinder én parkeerproblemen heeft de provincie beslist dat de frituur tijdelijk dicht moet. De uitbaters zitten in zak en as. “De familie van de buur kwam hier frietjes halen, maar heeft nooit iets gezegd. Een financiële kater dreigt”, klinkt het.

Na zeven jaar als jobstudent in verschillende frituren gewerkt te hebben, achtte Angelo Bottiglieri (25) in april de tijd rijp om samen met zijn broer Renato een eigen frituur te openen. Gezien hun roots in de ‘Laars van Europa’ liggen, besloten de broers hun frituur tot ‘Fritaliaan’ te dopen. Eind april konden de Melsbroekenaren dan ook - na jaren zonder frietkot te hebben gezeten - eindelijk opnieuw frietjes onder de eigen kerktoren halen. Maar lang heeft het sprookje van Angelo en Renato niet geduurd, want sinds dinsdag is hun frituur alweer dicht.

Die uitspraak moet binnen de zestig dagen vallen, al kan die periode één keer verlengd worden met nog eens zestig dagen. Voor een frituur die amper vijf maanden open is, betekent zo’n sluiting echter een financiële ramp. Ik sta hier elke week tussen de vijftig en de zestig uur in mijn frituur om net rond te komen

Friturist Angelo Bottiglieri

“Het gevolg van een klacht van een boze buur”, treurt Angelo. “Van de gemeente kregen we destijds een tijdelijke vergunning en tijdens de procedure voor de definitieve vergunning trok de buur naar de provincie. Hij klaagde over lawaai- en geurhinder, maar ook over klanten die voor zijn oprit parkeerden. Opvallend: zijn familie kwam hier af en toe frietjes halen, maar zei geen woord over de overlast. De buurman passeert hier elke dag, maar ook hij sprak hij me nooit aan over de problemen. Toen we via een aangetekend schrijven vernamen dat we onze frituur moesten sluiten, viel ik dan ook compleet uit de lucht.”

Financiële ramp

Hoe lang de deuren van de Fritaliaan gesloten blijven, is nog onduidelijk. “De provincie liet ons weten dat we in afwachting van de definitieve uitspraak over de vergunning geen frietjes mogen bakken. Maar die uitspraak moet binnen de zestig dagen vallen, al kan die periode één keer verlengd worden met nog eens zestig dagen”, aldus nog de friturist. “Voor een frituur die amper vijf maanden open is, betekent zo’n sluiting een financiële ramp. Ik sta hier elke week tussen de vijftig en de zestig uur in mijn frituur om net rond te komen. Afgelopen weekend zei ik nog tegen mijn broer dat we eindelijk wat winst begonnen te maken en nu gebeurt dit. Gelukkig krijg ik heel veel steun van de klanten. Zij verliezen opnieuw de enige frituur in hun dorp en begrijpen de reden niet.”

Concullega’s

In afwachting van de definitieve uitspraak kan Angelo tijdelijk bij concullega’s in de buurt aan de slag. “Maar ik beloof de Melsbroekenaren dat ze binnenkort weer in het eigen dorp frietjes zullen kunnen kopen. Of het op dezelfde locatie als voordien zal zijn, is nog niet zeker. Maar ik kom zeker terug.”

Steenokkerzeels schepen van Lokale Economie Jelle Mombaerts (Klaver/N-VA) betreurt de zaak. “Het is jammer dat een jonge ondernemer op die manier zijn frituur moet sluiten. Als gemeente kunnen we echter niets doen. Qua vergunning was de uitbater met alles in orde. Het zal nu wachten zijn op de definitieve uitspraak.”

De bewuste buurman is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.
139 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verhaegen ivo

  Je vraagt een vergunning aan voor een frituur ... en dan zet je tafels en banken buiten om voor de klanten? Dat stond nochtans niet in de aanvraag. Dat de familie van de buur er frietjes kwam halen doet niets terzake , zelfs niet als die buur er zelf kwam halen. De onbeschoftheid van veel mensen als ze ergens bij een zaak parkeren word je nadat je dat dag in dag uit meemaakt kotsbeu . Zorg voor je eigen parking. Dat wordt ook geeist als je een woonblok zet.

 • jan roegiers

  Hallo, vooraleer je een vergunning kan krijgen wordt er toch eerst een bekendmaking opgehangen waarop de buurt kan reageren voor een negatief advies.

 • pierre De Smet

  Woon op een 20 tal meter van een frituur , soms hebben we geur soms wat rommel ( verpakking ) . denk niet dat er al één buur geklaagd heeft . Er zijn andere en ergere zaken in het leven .

 • guy vermeulen

  Plaats de frituren maar naast en rechtover mijn deur dan heb ik altijd friet. Ze kunnen tegen niks meer. Heb altijd naast café gewoond ,vind het zelfs spijtig dat hij weg is. Tot onder de morgen naar muziek kunnen luisteren , zalig. Allemaal zeuren , klagen en zagen,als ze maar iemand zijnen boterham kunnen af pakken .

 • Paula Van Oudenrode

  Je moet het maar mee maken dat er plots, in een doodlopende rustige straat, een frituur naast je woning komt. De overlast, de wildplassers, de foutparkeerders en het nodige nachtlawaai! Ik zou hier ook tegen protesteren.