Fikse werkstraffen dreigen voor anarchisten

Asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel, waar de anarchisten problemen maakten in 2009
Asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel, waar de anarchisten problemen maakten in 2009
Negen mensen die tussen 2008 en 2014 deel zouden hebben uitgemaakt van een anarchistische bende riskeren werkstraffen tussen 100 en 300 uur. Tegen een tiende persoon, die niet in België woont, werd een celstraf met uitstel gevorderd. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een brandstichting in opvangcentrum 127bis en de politie aangevallen te hebben bij een betoging.

Twee van de twaalf beklaagden kwamen hun rechtszaak bijwonen. De anderen stuurden hun advocaat. De linkse groepering zou bij verschillende incidenten betrokken geweest zijn.“Ze hebben hun politieke ideologie misbruikt om geweld te plegen, dat is onaanvaardbaar”, beklemtoonde federaal magistraat Malagnini.

“Gasflessen  als doelwit”

In januari 2009 werd er brand gesticht in het gesloten vluchtelingenopvangcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Een groep mensen hield daar toen een onaangekondigde manifestatie waarbij er molotovcocktails en vuurwerk naar het gebouw gegooid werden. Volgens het openbaar ministerie trachtten de actievoerders met het vuurwerk ook een aantal gasflessen op het terrein te raken. “De aanval werd de volgende ochtend al op verschillende internetsites opgeëist en opgehemeld. Na de actie kwam het aan het station van Nossegem nog tot een confrontatie met de toegesnelde politie”, aldus Malagnini. Een tweede incident zou zich hebben afgespeeld in de nacht van 12 op 13 november 2010. “Een groep van een 40-tal mensen hield toen een onaangekondigde manifestatie in Anderlecht”, aldus het federaal parket. “Toen daar een politiecombi op afkwam, werd die bekogeld met stenen en ijzeren staven.” 

Limousines aangevallen

Ook bij een resem andere incidenten zouden de beklaagden betrokken geweest zijn. Zo wordt de bende ook verantwoordelijk gehouden voor een hele reeks graffiti’s en tags. Ook zouden ze in het metrostation Schuman op de tonen van ‘Aux Champs Elysées’ een lied gezongen hebben vol beledigingen aan het adres van de EU-ambtenaren. Tenslotte verwijt het federaal parket hen ook nog de aanval op twee limousines in Sint-Joost-ten-Node, waarbij beide bestuurders slagen kregen. De verdediging komt deze namiddag en morgen aan het woord.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.