Fietsen op Strapdag te gevaarlijk

LEERLINGEN TILIA KOMEN UIT VEILIGHEID ENKEL TE VOET NAAR SCHOOL

De leerlingen manen bestuurders aan niet te snel te rijden.
Foto Galicia De leerlingen manen bestuurders aan niet te snel te rijden.
Terwijl de Strapdag kinderen aanmaant met de fiets of te voet naar school te komen, moesten de leerlingen van gemeenteschool Tilia in Melsbroek hun tweewieler gisteren thuis laten. "Door de werken op de Haachtsesteenweg rijdt er veel sluipverkeer door onze straat. Hier kinderen laten fietsen is totaal onverantwoord", klinkt het.

In heel Vlaanderen trokken gisteren duizenden kinderen met de fiets naar school. Het was namelijk de jaarlijkse Strapdag, een dag waarop scholen de leerlingen aanmanen zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te komen. In Melsbroek bleven de fietsjes echter binnen. De 132 leerlingen van gemeenteschool Tilia mochten namelijk alleen te voet naar school komen. "Het is momenteel veel te gevaarlijk in de straat", zegt directrice Mimi Peremans. "Wegens werkzaamheden op de Haachtsesteenweg kampt de Sellaerstraat namelijk met sluipverkeer. De kinderen in groep met de fiets door de straat loodsen, zou totaal onverantwoord zijn."


En dus kregen de kinderen deze week te horen dat ze op de Strapdag alleen te voet naar school mochten komen.


0"We hebben echter wel een verkeersactie aan de Strapdag gekoppeld", gaat Mimi Peremans verder. "De leerlingen verzamelden op drie verschillende plaatsen in de buurt van de school en werden vervolgens begeleid door leerkrachten en ouders. Voor de schoolpoort vormden ze nadien een erehaag en maanden ze automobilisten aan trager te rijden. Ook met papieren op de verlichtingspalen maakten de leerlingen duidelijk dat ze het beu zijn dat er zoveel verkeer door de straat raast."


Heel wat leerlingen vonden het jammer dat ze op de Strapdag niet met de fiets naar school mochten komen, maar haast iedereen begrijpt de beslissing van de school wel. "Het is echt wel gevaarlijk in de straat", aldus de 9-jarige Lore. "Ik mag van mijn mama trouwens niet meer alleen naar school fietsen omdat de mensen veel te snel door de straat rijden."


Ook de ouders hebben begrip voor de keuze van de school. "Je merkt echt wel dat er veel meer wagens door de straat rijden nu er gewerkt wordt op de Haachtsesteenweg", klinkt het bij één van hen. "Dat men voor de veiligheid van de kinderen kiest, is dus logisch."

Politiecontrole

Het gemeentebestuur is zich bewust van de gevaarlijke situatie en nam inmiddels drie maatregelen. "Eerst en vooral werd de afslag naar de Lambrechtsstraat afgesloten, zodat automobilisten die op de Haachtsesteenweg staan aan te schuiven de file via daar niet meer kunnen vermijden", zegt mobiliteitsschepen Wim Mombaerts (Klaver/N-VA). "Daarnaast werd tijdelijk een bord 'Plaatselijk verkeer' in de Perksesteenweg (het verlengde van de Sellaerstraat, red.) geplaatst. Tot slot controleert de politie regelmatig. Normaal gezien zouden de werken op de steenweg op 3 oktober klaar moeten zijn, zodat alle problemen dan opnieuw van de baan zijn."