Eenrichting of ANPR-camera's?

GEMEENTE ZOEKT SAMEN MET INWONERS OPLOSSING VOOR SLUIPVERKEER

De bloembakken aan school Ter Ham moeten voor meer veiligheid zorgen.
Lukas De bloembakken aan school Ter Ham moeten voor meer veiligheid zorgen.
De inwoners van Steenokkerzeel kunnen de komende maanden bepalen welk scenario ze willen om het sluipverkeer uit hun gemeente te weren. Kiezen ze daarbij voor slimme camera's of eenrichtingsverkeer in de Lesagestraat? Na Nieuwjaar komt er een proefopstelling, waarna er een definitieve beslissing volgt.

Net als de inwoners is ook het schepencollege van Steenokkerzeel het beu dat automobilisten het centrum als sluipweg gebruiken. Daarom organiseerde het gemeentebestuur enkele maanden geleden participatievergaderingen. Om het probleem aan te pakken, werden zes scenario's voor de Lesagestraat, die het zwaarst kreunt onder het sluipverkeer, voorgelegd aan de inwoners. Die zijn nu uitgedund tot twee opties.


"In het eerste scenario wordt geopteerd voor eenrichtingsverkeer in het smalle gedeelte van de Lesagestraat, tussen de Wambeekstraat en de Keistraat", zegt schepen van Mobiliteit Wim Mombaerts (Klaver/N-VA). "Vanuit het centrum zal men wel nog naar de Haachtsesteenweg kunnen, maar andersom niet meer. Er is voor deze richting gekozen op basis van de tellingen die door de politie zijn uitgevoerd. Zo wordt het grootste deel van het sluipverkeer geweerd."

Vergunning

Het tweede scenario is complexer. "Daarbij willen we werken met ANPR-camera's die nummerplaten herkennen", aldus nog de mobiliteitsschepen. "Dit zal eveneens in het smalle gedeelte van de Lesagestraat het geval zijn. Concreet zullen alleen vergunninghouders, zijnde inwoners van Steenokkerzeel en mensen die een toelating hebben om door de straat te rijden, tijdens de spitsuren door de straat mogen rijden. Daarmee willen we zoveel mogelijk mensen van buiten de gemeente via de hoofdwegen sturen. Wie zonder doorlatingsbewijs toch voorbij de ANPR-camera's rijdt, mag zich aan een boete verwachten. Buiten de drukke momenten zal alle verkeer wel gewoon door de Lesagestraat mogen rijden."

Proefopstelling

De komende maanden kunnen de inwoners via de website https://steenokkerzeel.citizenlab.co kiezen welk scenario volgens hen het meest effectief zal zijn. "Kiezen de inwoners voor het eenrichtingsverkeer, dan willen we kort na de jaarwisseling al starten met een proefproject", gaat Mombaerts verder. "Kiezen ze voor de ANPR-camera's, dan komt er meer administratie bij kijken en zal het proefproject later starten. Tijdens de proefperiode kan er hier en daar wat bijgestuurd worden. Na afloop zal tot slot bepaald worden of de verkeerswijziging definitief ingevoerd moet worden."


Ondertussen nam de gemeente al maatregelen om de gevaarlijke verkeerssituatie in de Van Frachenlaan aan te pakken. Er werden zeven parkeervakken weggehaald, waardoor het er minder aanschuiven is. Aan het zebrapad ter hoogte van vrije school Ter Ham werden bloembakken geplaatst, zodat wagens moeten vertragen. Voorts komen er aan Ter Ham en gemeenteschool De Piramide op termijn octopuspalen.