Daar komt de eerste nachtwinkel

REGLEMENT OM ZE TE WEREN HEEFT WEINIG EFFECT

Singh Kulwinder en Rayvinder Kaus meten het pand in de Van Frachenlaan op voor de inrichting.
Foto Lukas Singh Kulwinder en Rayvinder Kaus meten het pand in de Van Frachenlaan op voor de inrichting.
Het belastingreglement dat de komst van nachtwinkels moest tegenhouden, blijkt een maat voor niets te zijn. Nog deze maand opent in het centrum immers een eerste nachtwinkel de deuren. En de uitbaters weigeren om de 6.000 euro opstartkosten te betalen omdat hun plannen nog voor de invoering van het reglement rond waren.

Wie een nachtwinkel in Steenokkerzeel wil uitbaten, moet voortaan 6.000 euro opstartkosten betalen, en nog een jaarlijkse belasting van 1.500 euro. "Met dat reglement willen we vermijden dat leegstaande panden in ons handelscentrum ingevuld worden door nachtwinkels", liet burgemeester Kurt Ryon (Klaver/N-VA) begin vorige maand weten. De invoering van het reglement, waar al tien jaar sprake van was, kwam er nu plots toch omdat er volgens de burgemeester in de verschillende deelgemeenten plannen waren voor de opening van nachtwinkels. "En die zien we hier liever niet", aldus nog Ryon. "Ze gaan de concurrentie aan met onze lokale handelaars. Bovendien weet ik - na gesprekken met onze buurgemeenten - dat dit soort winkels vaak overlast veroorzaakt. Ik denk bijvoorbeeld aan lawaaihinder, maar ook het af- en aanrijden van wagens en dronkenschap. Dat wil ik liever niet in mijn gemeente."


Maar wat blijkt? De invoering van het belastingreglement schrikt potentiële uitbaters niet af. Midden deze maand openen Singh Kulwinder en Rayvinder Kaus immers hun nachtwinkel in de Van Frachenlaan, pal in het centrum van Steenokkerzeel. "Een ideale locatie, net omdat deze gemeente nog geen nachtwinkel heeft", meent het duo. "Overlast? We baten ondertussen ook in Scherpenheuvel-Zichem al vier jaar een nachtwinkel uit, en daar waren er nooit problemen."

"6.000 euro? Niks van"

Volgens de uitbaters heeft de gemeente evenwel niet het recht om de 6.000 euro opstartkosten te eisen. Ze worden daarin bijgetreden door Karine Puttemans, eigenares van het pand waar de nachtwinkel komt. "Zowel de uitbaters als ik hebben in mei bij de gemeente gepolst of er een specifieke wetgeving bestond inzake de opening van nachtwinkels", aldus Puttemans. "Dat bleek niet het geval te zijn. In augustus werd dan ook de huurovereenkomst getekend. Dat de gemeente nadien inderhaast een reglement goedgekeurd heeft, is onze zaak niet. Alle plannen voor de opening waren toen al rond. We weigeren dan ook die opstartkosten te betalen. Wat de jaarlijkse belasting van 1.500 euro betreft, zou het logisch zijn moesten de uitbaters daar nu slechts een deel van moeten betalen, gezien ze pas midden november openen."


Volgens burgemeester Ryon moet de 6.000 euro opstartkosten wel degelijk betaald worden. "De overeenkomst met de vorige huurder eindigde op 1 november. Gezien het belastingreglement in september ingevoerd werd en de nieuwe huurovereenkomst pas nadien gestart is, zijn de uitbaters die som wel degelijk verschuldigd. En ook de jaarlijkse belasting moet volledig betaald worden." Daar zullen de uitbaters evenwel bezwaar tegen indienen, zo laten ze zelf weten. "Eén ding staat vast: over twee weken gaat onze nachtwinkel open. Klanten zijn er elke dag welkom van 18 uur tot 2 uur."