Buren die klacht indienden tegen Fritaliaan reageren voor het eerst: “Iedereen zou anders piepen als ze zelf naast frituur zouden wonen”

De uitbaters hingen een papier aan hun frituur om duidelijk te maken dat er momenteel geen frietjes gebakken worden.
Robby Dierickx De uitbaters hingen een papier aan hun frituur om duidelijk te maken dat er momenteel geen frietjes gebakken worden.
Een verstoring van de nachtrust door late leveringen, wildparkeren, lawaaihinder door de ventilator van de schoorsteen en zwerfvuil: het is slechts een greep uit de klachten die de buren van frituur Fritaliaan in Melsbroek hebben. Zij reageren voor het eerst via hun advocaat op de sluiting van de frituur. “We willen dat het debat in alle sereniteit gevoerd wordt”, laten ze weten.

Volgens de buren baatten de frituuruitbaters hun frietkot wekenlang zonder vergunning uit, wat uw krant maandag ook al bekendmaakte. “In afwachting van een verdere procedure werd de sluiting bevolen”, zegt advocaat Guy Cayron. “Zelfs een gunstig brandpreventieverslag zou ontbreken.” Angelo en Renato Bottiglieri, de broers die de frituur uitbaatten, lieten eerder weten dat ze naar hun mening met alles in orde waren. Volgens burgemeester Kurt Ryon (Klaver/N-VA) klopte het dat er geen definitieve vergunning was, maar mochten de broers in afwachting daarvan wel frieten bakken dankzij het vrijstellingsbesluit van de Vlaamse regering.

Klanten blokkeerden om de haverklap de opritten van de buurtbewoners. De nachtrust werd bovendien verstoord omdat de leveringen met vrachtwagens ’s nachts plaatsvonden. Maar er was ook lawaai- en geurhinder door de schoorsteen van de frituur die penetrante verbrandingsgassen verspreidde. Tot slot dropten de frituurgangers hun afval bij mijn cliënten en was wildplassen aan de scheiding tussen de frituur en de buren geen uitzondering

Advocaat buren

De klacht van de buren bevat een verzameling van verschillende vormen van overlast. “De voorwaarden van het mobiliteitspact werden niet gerespecteerd”, aldus de advocaat. “Klanten blokkeerden om de haverklap de opritten van de buurtbewoners. Ook is de fietsenstalling niet voorradig. De nachtrust van de buren werd bovendien verstoord omdat de leveringen met vrachtwagens ’s nachts plaatsvonden. Maar er was ook lawaai- en geurhinder door de schoorsteen van de frituur die penetrante verbrandingsgassen verspreidde. Tot slot dropten de frituurgangers hun afval bij mijn cliënten en was wildplassen aan de scheiding tussen de frituur en de buren geen uitzondering.”

Stemmingmakerij

“Als frituurganger kan men dit misschien allemaal minimalistisch beschouwen en petities ondertekenen, maar indien die mensen met al die zaken geconfronteerd zouden worden, dan zouden ze net iets anders piepen”, aldus nog de advocaat in naam van de buren. “Mijn cliënten willen dit debat nu in alle sereniteit voeren en hopen dat er een einde komt aan de stemmingmakerij die zwaar op hen weegt.”
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Veronique Houben

  Ga dan in een bos of tussen de weilanden wonen heb je geen last

 • monique hermans

  Aan al die klagers, eten jullie geen frietjes? Als ik ze al eet ga ik naar de frituur.

 • Patrick Verbelen

  Ik kan die buren begrijpen, jaren naast een goed draaiende buurtwinkel gewoond. De godganse dag auto's voor de deur, soms nog met draaiende motor, autodeuren die dicht kletsen, een winkeldeur die honderden keren open en toe gaat. Klanten die voor de deur staan te kletsen, afval van blikjes en andere rommel. 2 keer tegen mijn wagen gereden door een klant. En in de zomer stonden ze daar soms al om 5 h drank uit te laden, precies onder de slaapkamervenster.

 • Ronny De Parade

  Wij wonen nu al 9jaar naast een Turkse bakkerij, de hel op aarde. Gemeentebestuur van Temse is een lachertje. Politie van Temse,een klucht. Belastingdienst man da is pas een lachertje en milieu inspectie a godekes . Ge moet het zo kunnen draaien dat de mensen die klachten hebben dat dat de klagers zijn. Die kunnen niets verdragen maar ja zij liggen niet wakker om 1uur in de nacht, of zij kunnen niet binnen in hun garage omdat er weer ne hongerige Turk om brood moest en voor u poort staat.

 • mariska jooris

  Ik heb zelf boven een frituur gewoont en de enige “overlast” die er was, waren mensen die op onze parking parkeerden. Over geur en geluid geen klagen gehad !