Brug moet eekhoorntjes redden

MOORBOSSTRAAT IS LEVENSGEVAARLIJK GEWORDEN VOOR KNAAGDIEREN

Buurtbewoner Eric op de plaats waar hij de brug graag zou zien.
Foto Baert Buurtbewoner Eric op de plaats waar hij de brug graag zou zien.
De Moorbosstraat in Perk, een kerkhof voor eekhoorns. Sinds de overhangende takken er gesnoeid werden, moeten de knaagdieren de straat immers oversteken om in de tuinen op notenjacht te gaan - met alle gevolgen van dien. Maar daar moet nu een einde aan komen, dankzij de realisatie van een eekhoornbrug.

Enkele maanden geleden liet het schepencollege snoeiwerken uitvoeren in de Moorbosstraat. Noodzakelijke snoeiwerken, want de takken hingen er gevaarlijk door. "Maar door die snoeiwerken hebben de eekhoorns die in het bos aan de ene kant van de straat wonen, het bijzonder moeilijk om in de tuinen aan de overkant van de straat nootjes te gaan zoeken", zegt buurtbewoner en natuurgids Eric Bogaerts. "Vroeger konden de eekhoorns onze tuinen bereiken via de overhangende takken, maar nu moeten ze noodgedwongen - en met veel risico - de straat oversteken. Het gevolg? In de voorbije maanden heeft die oversteek al heel wat slachtoffertjes gemaakt. Ook al doordat onze straat vaak als sluiproute gebruikt wordt, en dus tijdens de spitsuren redelijk veel verkeer moet slikken."

Simpel en goedkoop

En dus trokken de buren aan de alarmbel. Via oppositielid Bart Verstockt (Groen) hoopten ze het schepencollege aan te manen om een eekhoornbrug boven de Moorbosstraat te hangen. Vorige week donderdag werd het punt behandeld op de gemeenteraad en burgemeester Kurt Ryon liet inmiddels weten dat het schepencollege het licht op groen gezet heeft. "Dit is een vrij simpele en goedkope ingreep", aldus Ryon. "Concreet zal een firma een speciaal touw tussen de twee straatkanten spannen. In het bos wordt het touw bevestigd aan een boom, en langs de kant van de woningen wellicht aan een verlichtingspaal. De jongste jaren nam de eekhoornpopulatie in Perk fors toe en dus vinden we het ook maar logisch dat we de toekomst van deze dieren willen beschermen. De eekhoornbrug zal er daarom ook op korte termijn komen."


Eric Bogaerts reageert tevreden. "Ongelooflijk dat dit project zo snel gerealiseerd kan worden", zegt hij. "Ik hoop dan ook dat de dieren hun weg naar de eekhoornbrug zullen vinden, zodat we in de komende maanden niet langer slachtoffers van de weg moeten halen."