"Handelscentrum dreigt dood te bloeden"

LEEGSTAND IS JONGSTE MAANDEN ALLEEN MAAR TOEGENOMEN

Deanna Rateau voor haar kledingzaak, waar ze een totale uitverkoop houdt.
Foto Lukas Deanna Rateau voor haar kledingzaak, waar ze een totale uitverkoop houdt.
Het centrum van Steenokkerzeel zit sinds enkele maanden met heel wat leegstaande handelspanden. Volgens de lokale handelaars is dat het gevolg van een gebrek aan parkeerplaatsen, maar ook van de concurrentie met de drie warenhuizen.

Totale uitverkoop bij damesboetiek Mode Deanna en bij Idee, een winkel voor huishoudartikelen. En dan ook nog eens de verhuis van nagelstudio Creon On Nails, en de sluiting van Boerke Buelens, bakkerij Servranckx en brasserie Kerckevelt. Om maar te zeggen dat het lijstje van handelszaken die de voorbije maanden verdwenen - of binnenkort verdwijnen - in de Van Frachenlaan en Mulslaan lang is. De oorzaken zijn uiteenlopend, maar feit is wel dat al die panden maar moeilijk nieuwe huurders of eigenaars vinden. En dus staan er ook steeds meer leeg.


"Ons handelspand in het centrum van Steenokkerzeel staat momenteel te huur, maar er is bitter weinig interesse", zegt Gunther Muller, die zijn zaak Creon On Nails onlangs naar Kampenhout verplaatste, waar hij over een groter pand beschikt. "De leegstand hoeft ook niet te verbazen, want op een zakdoek van amper driehonderd meter vind je een Carrefour, Aldi en Okay. De verstedelijking heeft Steenokkerzeel jammer genoeg bereikt. We moeten nu aan de alarmbel trekken, want anders bloedt onze gemeente dood."


Deanna Rateau staat ondertussen al 31 jaar in haar damesboetiek Mode Deanna, maar geeft er over elf maanden de brui aan. "Uiteraard heeft de crisis een rol gespeeld", vertelt ze. "Maar ook het lokale beleid heeft een aandeel in mijn nakende pensioen. Jarenlang heb ik erop gehamerd dat er te weinig parkeerplaatsen zijn, maar daar werd niets aan gedaan. Daardoor moeten mijn klanten hun auto op ruime afstand parkeren, en dat is niet altijd even gemakkelijk."

"Potentieel is er"

Ook Gunther Muller betreurt het gebrek aan een bruisend handelscentrum. "Nochtans is er heel wat potentieel", meent hij. "Op een steenworp hiervandaan werd een nieuwe wijk gebouwd, waar tal van jonge gezinnen wonen. Een mogelijke oplossing voor het probleem is de bouw van een kmo-zone, net buiten het centrum. Daar zouden jonge ondernemers speciaalzaken kunnen openen, met een aanbod dat je niet in de traditionele supermarkten vindt. Het is hoog tijd dat de gemeente een tandje bij steekt op het vlak van lokale economie, want anders zal de leegloop aanhouden."


Volgens schepen van Lokale Economie Sato Pollet (Open Vld) is het gemeentebestuur zich bewust van de leegstand. "We hebben er ook al uitvoerig over gepraat", klinkt het. "Het onderwerp kwam ook in de Raad voor Lokale Economie aan bod. We bekijken momenteel welke oplossing de juiste kan zijn. Zo komt er in de toekomst al een nieuwe parking tegenover het kerkhof. Feit is wel dat dit probleem niet alleen Steenokkerzeel treft. Ook in andere gemeenten worden leegstaande handelspanden maar moeilijk ingevuld. Dat de leegstand bij ons het gevolg is van die drie warenhuizen, klopt volgens mij evenwel niet. Wie jarenlang naar de bakker of beenhouwer gaat, blijft dat ook doen. Maar dat neemt niet weg dat we er alles aan zullen doen om het handelscentrum een nieuwe boost te geven."