Stamceldonor voor Liam gevonden

JONGETJE (1) VERLOOR ZUSJE EERDER AL AAN ZELFDE ZELDZAME ZIEKTE

Er zijn twee potentiële stamceldonors gevonden voor Liam De Koker (1) uit Aalst. Het kindje lijdt aan dezelfde zeldzame beenmerg- en bloedziekte als zijn zusje Jana, die op een leeftijd van 22 maanden overleed aan de aandoening. De datum van de stamceltransplantatie moet nog worden vastgelegd. "Het geeft ons een dubbel gevoel. We zijn blij en opgelucht dat er een donor gevonden is, maar anderzijds is Liam zijn toestand nu stabiel en weten we dat er een moeilijke periode zal volgen", zeggen de ouders.

Ouders Stijn De Koker en Cindy De Mul kondigden het nieuws aan op hun facebook, vergezeld van een boodschap vol hoop. "Vandaag kregen we het nieuws dat er twee potentiële donors zijn voor Liam. Wat fantastisch nieuws is. Mama, papa en sterrenzusje Jana gaan samen Liam's trein in volle vaart vooruit duwen. De trein van een genezing en samen ervoor gaan", schreven ze.

Dubbel gevoel

Jammer genoeg zijn Stijn en Cindy ervaringsdeskundigen en weten ze als geen ander dat hun Liam een moeilijke tijd te wachten staat. "Het nieuws dat er twee potentiële stamceldonors gevonden zijn, daar zijn we natuurlijk blij mee. Anders zit je met die ongerustheid: zal er wel een match gevonden worden? Die onzekerheid is weg nu", zegt mama Cindy.

Anderzijds zouden de ouders de momenten met Liam nu willen bevriezen. "Hij is stabiel, je ziet hem bezig en je zou willen zeggen: laat het zo. Maar dat kan natuurlijk niet. Hij is stabiel door de medicatie. Contact met andere kinderen is niet mogelijk. We moeten erg goed opletten met wie of wat hij in contact komt", zegt Cindy. "Zo voortleven is natuurlijk geen optie, maar met de transplantatie zullen ze hem zieker maken, alle beestjes die hem ziek maken moeten uit zijn lichaam en dat zal zwaar worden. Liam moet daar door", zegt ze.

Wanneer de stamceltransplantatie zal plaatsvinden, staat nog niet vast. "Dat zullen ze nu bespreken met de donoren en dan een datum prikken. We hebben geen idee wie de donoren zijn, er is geen info gegeven over hun leeftijd of nationaliteit."

Zowel Stijn als Cindy zijn zelf geregistreerd als stamceldonor. "En we blijven iedereen oproepen om hetzelfde te doen. Het is niet omdat Liam nu een donor heeft gevonden, dat het niet meer nodig is. Er zijn veel te weinig stamceldonoren in België, maar je kan er mensen echt een tweede leven mee geven", zeggen de ouders, die hopen dat Liam binnenkort zelf aan zijn tweede leven kan beginnen. Registreren doe je via stamceldonor.be.

Papa Stijn De Koker en mama Cindy De Mul vertelden hun trieste verhaal in mei in onze krant. Zopas kregen ze hoopvol nieuws.
Evelien Verstraeten Papa Stijn De Koker en mama Cindy De Mul vertelden hun trieste verhaal in mei in onze krant. Zopas kregen ze hoopvol nieuws.