Zestiger krijgt boete voor collectie van 1.200 obussen: “Mijn hobby en 45 jaar verzamelen weg”

Jozef V. woont in een landelijke omgeving in de buurt van het depot van Dovo in Poelkapelle.
LSI Jozef V. woont in een landelijke omgeving in de buurt van het depot van Dovo in Poelkapelle.
Een 60-jarige landbouwerszoon uit Westrozebeke is door de rechter in Ieper veroordeeld tot een deels voorwaardelijke boete van 1.600 euro. Bijna twee jaar geleden nam ontmijningsdienst Dovo na een klacht zijn verzameling van 1.200 obussen in beslag. “Ik verzamelde al sinds mijn veertiende obussen. Nu ben ik alles kwijt”, treurt Jozef V. nog altijd.

Een klacht van een andere verzamelaar van oorlogsmateriaal deed Jozef V. de das om. “Op een ochtend stond de politie samen met Dovo voor de deur”, blikt V. terug. “Ze haalden al mijn obussen uit mijn hok achteraan en stapelden ze op de oprit. Ieder projectiel werd genoteerd en opgemeten. Ze hadden er een hele dag werk aan.” Ver moest de ontmijningsdienst zich niet verplaatsen, want de woning van V. ligt op een steenworp van het depot van Dovo in Poelkapelle. Om de hoek verraadt het straatnaambordje ‘Ontmijningsstraat’ dat de oorlog en haar munitie onlosmakelijk met de streek is verbonden.

In de Westhoek gooien boeren wel vaker obussen langs de kant van de weg.
Flamand In de Westhoek gooien boeren wel vaker obussen langs de kant van de weg.

Al fietsend op zoek

Jozef V. groeide op in een landbouwersgezin in Westrozebeke. Zijn vader haalde tijdens het ploegen regelmatig munitie uit de grond. “Ik groeide daar mee op”, gaat V. verder “Op mijn veertiende ging ik met mijn fiets al op zoek naar obussen op akkers. Vooral nadat boeren de grond hadden geploegd, kwamen de projectielen naar boven. Ik nam alleen de lege mee, de gevulde liet ik netjes langs de kant van de weg staan. Dovo kwam die dan wel ophalen. Maar daar hadden politie en gerecht geen oren naar. Door de verstrengde wetgeving mag je oorlogsprojectielen niet meer in bezit hebben. Ik wist dat niet. Met het emotionele aspect heeft niemand rekening gehouden. Ik ben mijn hobby kwijt, 45 jaar verzamelen. Het heeft me ook al zeker vijfduizend euro gekost. Af en toe kocht ik ook wel eens een oorlogsrelict. En dan moet ik nog mijn advocaat, de boete en de gerechtskosten betalen. Het doet me nog altijd pijn aan het hart als ik er over praat. Maar ik zal niet meer herbeginnen. Binnen de kortste keren word ik anders toch weer betrapt en krijg ik nog zwaardere straffen.”

Door de verstrengde wetgeving mag je oorlogsprojectielen niet meer in je bezit hebben. Ik wist dat niet. Met het emotionele aspect heeft niemand rekening gehouden

Beklaagde Jozef V.

Gifgas

Naast de obussen bleek Jozef V. ook nog over een halfautomatische .22 met geluidsdemper te beschikken en enkele lege flesjes met giftige stof uit granaten. In die flesjes uit de Eerste Wereldoorlog, die in granaten werden gestopt, zat vroeger een vloeistof. Wanneer de granaten ontploften, kwam er een gevaarlijk gras vrij. Zelfs de lege flesjes zijn nu nog altijd gevaarlijk, want er blijft altijd nog wat van de kankerverwekkende stof achter.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Thibault Derese

    Weer een hobby verknalt voor iemand door een jaloers mens die iemand zijn plezier niet gunt.