Tuinbouwer toch brein achter wietplantage

450.000 EURO VERBEURD VERKLAARD EN 50.000 EURO BOETE

Rik D. verborg 1.600 wietplanten in een ondergronds waterreservoir in zijn bedrijf in Staden.
Foto Couvreur Rik D. verborg 1.600 wietplanten in een ondergronds waterreservoir in zijn bedrijf in Staden.
Tuinbouwer Rik D. (54), ooit wereldkampioen gewichtwerpen, wordt dan toch veroordeeld voor het verbergen van een grote cannabisplantage in zijn bedrijf. Zijn advocaat ontkent dat de man het brein was achter de drugshandel, maar de rechter oordeelde daar anders over. Er werd 450.000 euro verbeurd verklaard en de man moet een boete van 50.000 euro betalen.

Eind februari 2016 werden bij een wegcontrole in Staden twee voertuigen tegengehouden. Er bevonden zich vier mensen van Iraanse origine in de wagens, maar ook materiaal voor een cannabisplantage. Een van de verdachten had een visitekaartje van Rik D. in zijn portefeuille zitten.


Uit onderzoek bleek dat minstens een van de voertuigen lang stilstond op het bedrijf in Staden. De onderzoeksrechter twijfelde niet en liet een huiszoeking uitvoeren op het bedrijf van D. Voor de speurders was het even zoeken, maar ze botsten in een ondergronds waterreservoir op een plantage met zo'n 1.600 cannabisplanten. D. en de Iraniërs uit Ieper, Boechout en Rotterdam werden aangehouden en verbleven een tijdje in voorarrest. Ook de partner van D. werd even opgepakt, maar snel weer vrijgelaten. Volgens het parket leverde de ondergrondse plantage zes oogsten op, terwijl een eerder afgebroken bovengrondse kweekinstallatie goed was voor twee oogsten.

Geen slaafjes

"Mijn cliënt wist van de plantage, maar het is niet zo dat de vier Iraniërs zijn slaafjes waren", zei meester Kris Vincke, de advocaat van de tuinbouwer. "Dit is niet het eerste dossier van mensen die uit Nederland afzakken op zoek naar een plaats om cannabis te kweken. Die ondergrondse ruimte was ideaal voor hen. Mijn cliënt verhuurde ze aan hen, maar hij had het niet nodig om drugs te kweken." De raadsman moest wel toegeven dat D. op de hoogte was van wat de andere beklaagden uitspookten. De rechter las het dossier toch anders en gaf de zwaarste straf aan de tuinbouwer, die hij toch als spilfiguur beschouwt. De rechter veroordeelde de tuinbouwer tot een celstraf van tien maanden, waarvan enkel het deel in voorarrest effectief, en een geldboete van 50.000 euro. Zijn partner krijgt zes maanden cel met uitstel en 5.000 euro boete met uitstel. Samen moeten ze opdraaien voor een verbeurdverklaring van 450.000 euro, geld dat ze verdienden aan het kweken van cannabis. De Iraniërs kregen straffen tussen tien maanden cel, deels met uitstel, en een werkstraf. Ze moeten elk een verbeurdverklaring van 15.000 euro ophoesten. Ook hun wagen werd verbeurdverklaard. Rik D. werd wel vrijgesproken voor het witwassen van geld. De man wou gisteren nog niet reageren op de uitspraak. "Ik bespreek het eerst met mijn advocaat", klonk het aangeslagen.


Rik D. is niet alleen een tuinbouwer, de man is ook topsporter. In 2013 werd hij in Brazilië wereldkampioen gewichtwerpen, een atletiekdiscipline waarbij een gewicht door middel van een hamertechniek zo ver mogelijk worden geworpen.