Staden wil vrachtwagensluizen invoeren om zwaar verkeer te weren

Het vele zwaar vervoer door de kern van Staden is al langer een probleem.
Joke Couvreur Het vele zwaar vervoer door de kern van Staden is al langer een probleem.
Het gemeentebestuur van Staden is van plan om minstens drie verschillende vrachtwagensluizen te plaatsen om zo het zwaar doorgaand verkeer uit het centrum te weren. Voor de aankoop van de camera’s is 250.000 euro voorzien in de meerjarenplanning.

Het principe van een vrachtwagensluis is vergelijkbaar met dat van een trajectcontrole. Concreet staan er op twee verschillende punten camera’s die de nummerplaten van de vrachtwagens registreren en de reistijd tussen beide punten meten. Op die manier kan er een onderscheid gemaakt worden tussen vrachtwagens die lokaal moeten leveren en vrachtwagens die louter door het centrum van Staden rijden. Qua locaties denkt het gemeentebestuur aan de Houthulststraat, de Ieperstraat en de Bruggestraat. Het grootste struikelblok is en blijft echter de N36, de gewestweg die pal door het centrum van Staden voert. Die weg is geen eigendom van de gemeente en om ook daar een vrachtwagensluis te krijgen, hoopt Staden op de medewerking van het Agentschap Wegen en Verkeer.

De  realisatie van de plannen is waarschijnlijk pas voor de tweede helft van deze legislatuur. In eerste instantie wordt namelijk het zwaar vervoer in Westrozebeke aangepakt door een nieuwe verbindingsweg aan te leggen tussen de Sint-Elooistraat en de Provinciebaan. Daarvoor is 660.000 euro voorzien.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank Joos

    Waar moeten die mensen nog gaan rijden? En al die KILOMETERS omrijden is ook goed voor het milieu zeker ?