Staden stimuleert aanleg tegeltuintjes

Een voorbeeld van een tegeltuintje.
Wannes Nimmegeers Een voorbeeld van een tegeltuintje.
Wie een tegeltuintje wil in Staden kan voor de aanleg ervan gratis een beroep doen op de technische dienst van de gemeente. Op aanvraag komen medewerkers van de gemeente de tegels en de verharding verwijderen, waarna de put gevuld wordt met aarde. Voor de planten moeten de bewoners zelf zorgen.

Een tegeltuintje is een klein perkje aan de voorgevel van je huis met klimplanten of kleine planten. Het geeft een groener straatbeeld, lokt insecten en biedt een extra laagje isolatie voor je huis. “We willen Staden groener maken en daarom willen we de inwoners de kans geven een tegeltuintje aan te leggen”, zegt schepen Chris Verhaeghe (Open Vld). “Wie dat overweegt, kan dat een maand op voorhand aanvragen bij de gemeente, al moet de aanvraag wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet er minstens 1,20 meter doorgang open blijven op het voetpad en moet het tegeltuintje op minstens een halve meter van de buren liggen. Aanvragen kunnen ook bij huurhuizen, maar dan met toestemming van de eigenaar.” 

Oppositieraadslid Bart Coopman (WESTAON) vraagt zich af of er ook regels zijn over het soort planten die de bewoners in de tuintjes zetten. Dat is niet het geval. “Kan je dan bijvoorbeeld giftige planten zetten in een tegeltuintje? Qua aansprakelijkheid kan een gebrek aan regels daarover gevolgen hebben”, meent Coopman. “Bewoners kunnen de groendienst om advies vragen”, reageert schepen Verhaeghe. “Ik denk echter niet dat mensen van plan zijn om cactussen of cannabis te planten in hun tegeltuintje. We rekenen vooral op de goede bedoelingen van de aanvragers.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.