Staden gaat openbare verlichting zelf vervangen door LED-verlichting

Ronny De Coster
In tegenstelling tot de meeste Vlaamse gemeenten gaat Staden de openbare verlichting niet overdragen aan Fluvius. De netbeheerder wil via de overname gemeenten helpen bij de omschakeling naar LED-verlichting, maar Staden gaat niet op dat aanbod in en wil de zogenaamde ‘verledding’ in eigen beheer uitvoeren.

Gemeenten die intekenen op het aanbod van Fluvius krijgen in ruil voor hun openbare verlichting 75 procent aandelen en eenmalig 25 procent cash. Daar komt bij dat het onderhoud van de lichten de verantwoordelijkheid van de distributienetbeheerder wordt. Al heeft de regeling volgens schepen van Openbare Werken Geert Moerkerke (Open Vld) ook nadelen. “We moeten nog altijd zelf instaan voor het ondergronds brengen van leidingen. Bovendien worden de kosten voor de verledding door Fluvius doorgerekend in de uitkering van de dividenden. Uit onze berekeningen blijkt dat meestappen in de regeling van Fluvius 1,6 miljoen euro zou kosten. Als we het in eigen beheer doen, kunnen we met 1 miljoen euro negentig procent van onze openbare verlichting aanpassen tegen 2025.” 

Oppositieraadslid Ludwig Willaert (CD&V) had zijn twijfels bij die berekening, waarop het gemeentebestuur uitlegde dat er eventueel volgend jaar ook nog kon ingestapt worden op de regeling van Fluvius, als zou blijken dat die regeling toch interessanter is.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.