Sluiting gemeenteschool overheerst gemeenteraad: “Zie het als een grasveld dat aan het groeien is. Waarom nu plots stoppen met water geven?”

Gemeenteschool Okido gaat ten laatste dicht in 2022
Joke Couvreur Gemeenteschool Okido gaat ten laatste dicht in 2022
De gemeenteraad van donderdag stond bijna volledig in het teken van gemeenteschool Okido. Oppositiepartijen CD&V, N-VA en Westaon schuwden de zware woorden niet. CD&V nam de wijze waarop het dossier werd aangepakt op de korrel, N-VA vroeg zich af waarom de school niet gewoon kon blijven en Westaon hamerde op het gebrek aan uitleg. Vanderjeugd ging in de tegenaanval.

Ludwig Willaert (CD&V) nam het niet dat de gemeenteraad gepasseerd werd. “De gemeenteraad is nog altijd de inrichtende macht van het gemeentelijk onderwijs. Dat zo’n beslissing genomen wordt zonder overleg is ongehoord en juridisch fout. Bovendien getuigt dit van weinig respect voor de ouderraad, de schoolraad, de scholengemeenschap en de gemeenteraad. Wat de inhoud betreft, betreuren we dat het gemeentebestuur blijkbaar geen enkele ambitie meer heeft om in Staden nog gemeentelijk onderwijs aan te bieden. In de vorige legislatuur hebben jullie zelf het systeem kapotgemaakt, honderdduizenden euro’s tegen de uitbouw van de school aan gegooid en nu bijten jullie in het zand.”

Lies Matton (N-VA) pleitte het hardst voor het verder openhouden van de school. “Nu zijn de werken aan de Ieperstraat eindelijk gedaan en kan de instroom verder op gang komen. Waarom niet nog even de kat uit de boom kijken en de school op zijn minst nog een kans geven?” Matton werd bijgetreden door Sarah Vanwalleghem (CD&V). “De gemeenteschool is als een grasveld dat aan het groeien is. En nu beslissen jullie plots om het geen water meer te geven?”

Ook Bart Coopman (Westaon) nam de meerderheid op de korrel. “Jullie hebben meer dan honderd gezinnen de voorbije weken slapeloze nachten bezorgd. Die gezinnen verdienen een goede uitleg en die hebben ze niet gekregen. Samenwerking was in het begin van deze legislatuur het sleutelwoord. We stellen echter vast dat er van transparantie geen sprake is.”

Fouten

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) verdedigde zich tegen de aanvallen van de drie oppositiepartijen. “Wat het juridische aspect betreft, de sluiting is een princiepsbeslissing van het schepencollege. Die beslissing gingen we op de raad brengen in juni. Ja, het had op een betere manier gekund en in de voorbije legislatuur zijn er fouten gemaakt (Vanderjeugd verwijst naar het opstarten van het eerste, tweede en derde leerjaar in de gemeenteschool , nvdr). We hebben een paar stappen achteruit gezet, maar daar hebben we uit geleerd. In 2013 al hadden we het idee voor een nieuwe site in de Bruggestraat, maar toen waren de geesten daar niet rijp voor. Daarna zijn we met het GO gaan praten, maar ook die onderhandelingen zijn afgesprongen. Dus hebben we toen besloten het gemeentelijk onderwijs in Staden op de kaart te zetten door te investeren in de Ieperstraat. We hebben toen de strategische fout gemaakt niet meteen een kleuterafdeling op te richten. De instroom bleef ondermaats en de plannen voor een nieuwbouw gingen in de koelkast. Ons plan is gefaald, maar niemand is daar verantwoordelijk voor.”

Scherpe kritiek

Vanderjeugd was opvallend scherp in zijn repliek richting Lies Matton (N-VA). “Het is uw schepen (voormalig onderwijsschepen Marc Bogaert, nvdr) die in de vorige legislatuur veel kapot heeft gemaakt. Met onze nipte meerderheid was er toen weinig ruimte voor bijsturing. Waarom we nog niet even de kat uit de boom kijken? We hebben een nota opgesteld en die aan beide onderwijsnetten in Staden bezorgd. Het vrije net liet weten dat er plannen waren voor een nieuwbouw. Een kans voor een nieuwe site van het Kind in Staden. Een trein die we niet mochten missen. De subsidieaanvraag moest nog voor de zomervakantie ingediend worden, dus moesten we wel knopen doorhakken. Anderzijds komen we door het uitdoofscenario van drie jaar wel tegemoet aan de zorgen van de ouders.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • koen leenknecht

    Het vorige CD&V bestuur heeft de eer de beste school van de regio " Staden Oost" ( zie naar de resultaten van de oud-leerlingen !!) pas enkele jaren geleden te hebben gesloten . De aanvallen op Francesco zijn een pure schande en hebben alleen te maken met pure jaloezie van een vorige generatie .