Reuk en smaak kwijt en half doof na pak slaag: jongeren riskeren twee jaar cel

Na het proces overlegden slachtoffers en hun familie met hun advocaten in de rechtbank.
Christophe Maertens Na het proces overlegden slachtoffers en hun familie met hun advocaten in de rechtbank.
Een banale vechtpartij op een fuif, maar met zware gevolgen. Daar boog de rechtbank van Ieper zich donderdag over. Twee jongeren riskeren twee jaar cel omdat ze een landbouwerszoon op een feestje zo zwaar in elkaar hadden geslagen dat hij zijn smaak en reuk kwijt is en half doof is aan een oor. 

Het feestje vond plaats op 16 februari 2019 in feestzaal Blommenhof op het Guido Gezelleplein in Staden. Er waren tientallen mensen uitgenodigd, waaronder Edward V. en zijn vriend Thomas V. Twee andere jongeren G.D.S en T.V. - de openbare aanklager noemt hen hangjongeren - drongen de privéfuif binnen. Toen de indringers wat later de zaal verlieten, liep het uit de hand. Iemand goot een glas leeg over T.V., die daarop door het lint ging. Er ontstond een handgemeen, waarbij G.D.S. zijn vriend ter hulp schoot. De jongeman deelde een klap uit aan Edward V., die daardoor op zijn achterhoofd viel, met zware gevolgen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en zweefde een tijdje tussen leven en dood. De dokters verwijderden een stuk van zijn schedel om de druk op zijn hersenen weg te nemen. “Sindsdien heeft mijn cliënt geen smaak en geen reukzin meer en is hij voor zestig procent doof aan een oor”, zei zijn advocaat. “Daarnaast is hij ook angstig en chagrijnig geworden. Dit alles heeft een grote impact op hem en zijn familie.” 
“Die twee beseffen niet wat ze me hebben aangedaan”, vertelde Edward V. zelf.

Zelfverdediging

“Het stoort me dat mijn cliënt wordt afgeschilderd als een hangjongere, want dat is hij niet”, zei meester Nadia Lorenzetti, die het opneemt voor G.D.S. “Het klopt dat mijn cliënt die avond gedronken had, maar voor hetzelfde geld waren de rollen omgekeerd. Hij is tussenbeide gekomen nadat zijn vriend een glas over zijn hoofd kreeg gegoten. Hij kreeg een slag in het gezicht en heeft teruggeslagen. Hoewel het een vuistslag was met felle gevolgen was zijn reactie in proportie. Het was een daad van zelfverdediging. Wat er daarna gebeurd is, hebben we niet gewild.” 

De beklaagde vraagt de vrijspraak. Ook medebeklaagde T.V. vraagt de vrijspraak voor de slag aan Edward V. “Mijn cliënt staat hier als mededader terecht, maar hij heeft niet geslagen op het slachtoffer. Hij kan daarvoor dan ook niet worden veroordeeld”, pleitte meester Klaas Van Dorpe. De openbare aanklager ziet het anders en vordert voor de twee beklaagden een celstraf van twee jaar en een effectieve boete. “Wat die mensen gedaan hebben, vraagt een ernstig signaal.” Het vonnis volgt (vermoedelijk) op 26 maart.