Reglement voor flyerbedeling op school verhit opnieuw de gemoederen: “Alsof we hosties in onze pannenkoeken gaan draaien”

Gemeenteraadslid en lokaal Beweging.net-voorzitter Marc Van Ysacker mag nog altijd geen strooibriefjes uitdelen.
Joke Couvreur Gemeenteraadslid en lokaal Beweging.net-voorzitter Marc Van Ysacker mag nog altijd geen strooibriefjes uitdelen.
Het feit dat vrijwilligers van Beweging.net geen flyers voor hun jaarlijkse kindernamiddag mogen uitdelen in de gemeenteschool blijft de gemoederen verhitten. Op de voorbije gemeenteraad had onderwijsschepen Joeri Deprez (Open Vld) een reglement klaar, maar gemeenteraadslid (en lokaal Beweging.net-voorzitter) Marc Van Ysacker kon zich daar niet in vinden.

Kern van de discussie is of bewegingen die banden hebben met politieke partijen al dan niet promotie mogen voeren voor hun evenementen in neutrale scholen. Beweging.net (het vroegere ACW) kreeg de voorbije jaren geen toestemming om te flyeren in de gemeenteschool. Van Ysacker kwam op een vorige gemeenteraad zelf met een voorstel voor een flyerreglement op de proppen. Dat liet uiteraard toe dat Beweging.net flyerde op de school, maar de tekst werd toen niet aanvaard door de liberale meerderheid, die zelf een reglement zou opstellen. Dat heeft onderwijsschepen Joeri Deprez (Open Vld) ondertussen gedaan. “Dit ontwerp geeft duidelijke richtlijnen als leidraad voor het bepalen of aankondigingen, uitnodigingen of boodschappen mogen verspreid worden via de klassen van het gemeentelijk onderwijs of niet. Politieke bewegingen worden geweerd.”

Van Ysacker reageerde verbolgen en benadrukte dat de kindernamiddag van Beweging.net een onschuldige activiteit is. “Dit reglement rammelt aan alle kanten en zal aanleiding geven tot willekeur. De tekst is er louter op gericht om Beweging.net uit te sluiten. Denk je trouwens echt dat wij hosties gaan verstoppen in onze pannenkoeken? Waarom kan het ABS, waarvan nota bene een schepen (landbouwschepen Chris Verhaeghe (Open Vld), nvdr) wel flyers uitdelen en wij niet?”

Schepen Verhaeghe reageerde kort dat er in de statuten van het ABS letterlijk staat dat de vereniging politiek neutraal is. Onderwijsschepen Deprez benadrukte dat de neutraliteit bewaard moet worden binnen de muren van de school, maar dat niets de vrijwilligers van Beweging.net belet creatief uit de hoek te komen en de bedeling van de flyers onder een andere, minder politiek getinte vlag te organiseren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.