Ook al blauwalgen in bufferbekken Oostnieuwkerke

illustratiebeeld
Henk Deleu illustratiebeeld
Door de aanhoudende hitte gaat de kwaliteit van het water in onze waterlopen snel achteruit. Na eerder in het kanaal Roeselare-Leie werden nu al ook blauwalgen ontdekt in het bufferbekken van Oostnieuwkerke. Vanaf vandaag breidt de gouverneur het captatieverbod uit.

“Er gold in principe al een oppompverbod omdat het waterpeil er bijzonder laag stond. Het water staat zelfs lager dan het niveau waar de vaste pomp komt”, zegt schepen van landbouw Chris Verhaeghe (Open Vld). “Maar niet iedereen hield zich aan dat verbod. Zo was er zelfs een landbouwer die doodleuk een slang tot op de bodem van het bufferbekken legde. Aangezien er nu ook nog eens blauwalgen ontdekt zijn, wordt het verbod nu nog strenger opgevolgd. Rondom het bufferbekken hebben we dinsdag hekken geplaatst.”

Captatieverbod

Omdat zowel de kwaliteit als het peil van het water zo snel dalen werd woensdag ook het captatieverbod in de hele provincie uitgebreid. Er mag in West-Vlaanderen nu enkel nog water gecapteerd worden uit de bevaarbare waterlopen en de onbevaarbare waterlopen van de Oostkustpolder en de Nieuwe Polder van Blankenberge, mits de nodige vergunning. Het captatieverbod geldt ook voor alle afgesneden meanders van de Leie en de Schelde. Het eerder ingesteld captatieverbod voor alle waterlopen van de IJzer blijft van kracht.

Tegenvaller

“Voor een aantal landbouwers is het captatieverbod opnieuw een zware tegenvaller voor hun bedrijfsvoering”, aldus gouverneur Carl Decaluwé. “Dit jaar wordt er in onze provincie bovendien sterk ingezet op handhaving. Het captatieverbod wordt noodzakelijk ingesteld, om schadelijke ecologische effecten op termijn te vermijden. Een 15-tal landbouwers werd reeds betrapt op inbreuken. We houden deze lijn aan, in het belang van het waterstelsel en voor de toekomst van de landbouwsector. Ik heb wel veel begrip voor de landbouwers die een uitweg zoeken voor hun waternood. Daarom ook mijn oproep aan de Vlaamse regering, de drinkwatermaatschappijen en de gemeenten om te zoeken naar een haalbare oplossing voor de getroffen landbouwers voor de waterbevoorrading met leidingwater.”

Op het Kanaal Roeselare-Leie geldt in het gebied van vijf gemeenten een captatieverbod door de aanwezigheid van blauwalgen. Daarom voorziet de Vlaamse Waterweg drie extra captatiepunten op de Leie. Een actueel overzicht van de maatregelen en een kaart kan je raadplegen via www.west-vlaanderen.be/waterschaarste.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.