Ondanks alle protestacties: 110 ouders moeten noodgedwongen op zoek naar andere school

De Ouderraad van de gemeenteschool in Staden voerde op paasmaandag actie op het terrein tussen het gemeentehuis en de school
Joke Couvreur De Ouderraad van de gemeenteschool in Staden voerde op paasmaandag actie op het terrein tussen het gemeentehuis en de school
Na twee weken radiostilte heeft het gemeentebestuur maandagavond de geruchten rond de nakende sluiting van de gemeenteschool in het West-Vlaamse Staden bevestigd. De school, die nu nog een kleine honderd kleuters en lagereschoolkinderen telt, gaat dicht in juni. 110 ouders moeten op zoek naar een andere school. Tegelijk werd aangekondigd dat de vrije basisschool in de Bruggestraat plannen heeft voor een nieuwbouw.

Al twee weken doet het gerucht de ronde in Staden dat de gemeenteschool zou sluiten. Dat is opmerkelijk, want de voorbije jaren werd heel veel geld gepompt in de uitbouw van de school. Al bleef het leerlingenaantal ondermaats. “De uitstroom is al langer veel groter dan de instroom van leerlingen. Dit jaar is er in de kleuterafdeling wel een - beperkte - instroom, maar die blijft kleiner dan de uitstroom. Een tweede reden is dat de geplande grote verkaveling in de omgeving qua timing opgeschoven is. Ook daar vallen de komende jaren dus geen nieuwe leerlingen te vinden. Een derde reden is dat het gebouw infrastructureel niet meer volstaat aan moderne noden. Ten slotte is het nog steeds zo dat er op heden drie onderwijsnetten zijn in Staden”, klinkt het.

“Dus zijn we gaan praten met de verschillende onderwijsnetten op ons grondgebied, met het oog op de realisatie van een nieuwe onderwijssite”, aldus burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld). “We vonden op dat vlak een partner in vzw Staho (die nu vrij onderwijs biedt in de Bruggestraat, red.). Staho treft momenteel alle voorbereidingen om een nieuwe school te bouwen. Het subsidiedossier wordt nu opgemaakt en tegen september 2022 zou de nieuwe school al een feit zijn. Aan de andere kant blijven we uiteraard ook inzetten op het versterken van de gemeenteschool in Westrozebeke.”

Protestactie

Zowel de politieke partijen, de ouderraad, de scholengemeenschap als de pers kregen maandagavond het nieuws te horen. Terwijl de vergaderingen gaande waren, was er heel wat te beleven op de speelplaats van de gemeenteschool, waar de ouderraad iedereen had uitgenodigd voor een protestactie. Enkele honderden ouders, sympathisanten en medewerkers betuigden er hun steun door hun aanwezigheid. Wouter Van Vooren van de Ouderraad reageert teleurgesteld als hij het gemeentehuis terug buiten stapt. “Onze vrees is werkelijkheid geworden. Dit is een heel groot verlies voor Staden. Ons inziens blijft een andere oplossing mogelijk. We willen blijven constructief meedenken, maar het vertrouwen is volledig zoek.”

(Lees verder onder de foto)

Onder impuls van de Ouderraad werden er puzzelstukjes in het gemeentehuis neergelegd. Voor elk kind dat straks zonder school zit een stukje.
Joke Couvreur Onder impuls van de Ouderraad werden er puzzelstukjes in het gemeentehuis neergelegd. Voor elk kind dat straks zonder school zit een stukje.

Veerle Verborgh, coördinerend directrice van scholengemeenschap de Achthoek, waartoe de gemeenteschool behoort, is niet mals voor het gemeentebestuur. “Met deze eenzijdige beslissing - van overleg was geen sprake - ontzegt men de kinderen hun tweede thuishaven. Een bijzonder vreemde beslissing. Volgens onze berekeningen kon deze school nog perfect helemaal op eigen kracht, dus zonder subsidies, blijven draaien tot 2025. 25 ingeschreven kleuters is heus niet slecht. In Bikschote en in Heuvelland zijn er gelijkaardige schooltjes en daar lukt het wel. Er worden met deze beslissing trouwens niet alleen 55 gezinnen getroffen, maar ook ruim honderd personeelsleden binnen onze groep. Deze school heeft zeventien vast benoemde personeelsleden. En voor die moet een andere plaats gevonden worden.”

(Lees verder onder de foto)

een talrijke opkomst
Joke Couvreur een talrijke opkomst

“Ondoordachte beslissing”

Gemeenteraadslid Bart Coopman (WESTAON) ten slotte ziet de hele kwestie als een kroniek van een aangekondigde dood. “Had men zes jaar geleden het eerste, tweede en derde leerjaar niet per sé willen opstarten en gewoon de bestaande overeenkomst met het vrije net (die vier, vijf en zes voor z’n rekening nam, red.) behouden, dan zouden we vandaag in een heel andere situatie zitten. Een ondoordachte beslissing. Anderzijds is ook de manier van communiceren nu op z’n zachtst gezegd ondermaats. Donderdag is er gemeenteraad en geen woord over de gemeenteschool op de agenda.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dany Duivejonk

  Een aantal jaar geleden werd de school "uitgebouwd" met extra leerjaren en kleuterklassen - lees : een prestigeproject voor de nva-man van dienst" ... ondanks het zwaar injecteren van belastingsgeld (lees : gemeentebelastingen) kwam de school nooit echt van de grond ... logische keuze : wat niet draait moet niet kunstmatig in leven worden gehouden. Uiteraard wel jammer voor het personeel !

 • Francois saas

  dit is erg natuurlijk , maar als ik lees 25 nieuwe inschrijvingen , dat is zeker niet slecht ...25 nieuwe kleuters is zelfs heel goed , veel gemeente scholen halen dit niet volgens mij.

 • Jean-Marc Carton

  Het ware gelaat van de burgemeester komt naar boven, misschien heeft hij al iemand in het oog om de gebouwen héél duur te verkopen? Eens zien of hij op 26 mei terug verkozen wordt,in eigen voet schieten heet dat dan.

 • Francois stras

  in feite triest , als ik lees 25 nieuw ingeschreven kleuters ,is dit zeker niet slecht voor een school , denk dat we dat hier in Wenduine niet halen hoor.Denk dat de Liberalen het weggeven aan het ander onderwijs net ,nog iets wat men voor mij mag afschaffen.

 • Eddy Van Nieuwenhuyse

  Dit hebben ze vast niet gezet voor de verkiezingen. ...