Marie blaast 106 kaarsjes uit

FAMILIE EN VRIENDEN LATEN 106 BALLONNEN OP VOOR OUDSTE INWONER

Aan rusthuis De Oever lieten vrienden en familie van Marie Minne gisteren 106 ballonnen op voor de oudste inwoner van Staden.
Jos Bogaerts Aan rusthuis De Oever lieten vrienden en familie van Marie Minne gisteren 106 ballonnen op voor de oudste inwoner van Staden.
Marie Minne heeft gisteren haar 106de verjaardag gevierd. De kranige vrouw is de oudste inwoner van Staden en dat vierde ze in het bijzijn van haar hele familie. "Ze slikt maar één pilletje per dag en heeft nog nooit een dokter nodig gehad", zeggen haar kinderen.

De 106-jarige Marie Minne genoot van de aandacht die ze kreeg in rusthuis De Oever in Oostnieuwkerke. Haar hele familie was er om mee te vieren. Marie werd geboren op 10 februari 1909. Sinds tien jaar verblijft ze in een rusthuis. "Onze moeder heeft haar hele leven in Staden gewoond", vertellen haar kinderen Godelieve (73), Roger (70) en Willy (68) Vanhove. "Ze hield er zeven jaar café Het Handelshuis op de markt open, waar nu Bukowski is. Ja, 'ons moeder' was een bekend figuur hier. In het café leerde ze onze vader Pierre Vanhove kennen. Ze was 26 jaar toen ze huwden en niet veel later werden wij geboren. Drie kinderen in vijf jaar. Moeder maakte ook de twee wereldoorlogen mee. Daar vertelde ze vaak over, hoe ze moesten vluchten naar Zwevezele."

Roger en Willy Vanhove zijn trots op hun moeder Marie.
Jos Bogaerts Roger en Willy Vanhove zijn trots op hun moeder Marie.

Verhuis

Marie vierde haar verjaardag in rusthuis De Oever. Iedereen had kaartjes geschreven die aan ballonnen de lucht in gelaten werden. 106 in totaal. "Ze heeft het moeilijk gehad toen ze naar hier moest verhuizen. Tot haar 96ste heeft ze alleen gewoond. Onze vader stierf in 1993, maar we hadden veel aan elkaar. Toen haar broer en twee zussen naar het rusthuis gingen, wilde ze zelfs niet op bezoek gaan. Ze vreesde dat ze er zou moeten blijven", lachen haar kinderen. "Maar op het einde ging het gewoon niet meer. Wat wel heel opvallend is, is dat ze toen in dezelfde kamer terechtkwam als haar overleden zus. Al hebben we haar dat nooit durven vertellen."

Snoep

Ondertussen heeft Marie ook al heel wat kleinkinderen en achterkleinkinderen. "Nancy, Gerdy, Evelien, Karien en Sabien zijn onze kinderen en die zorgden op hun beurt voor zeven achterkleinkinderen. Moeder krijgt dus vaak bezoek. Wij komen meer dan eens per week langs en zorgen dat er zeker elke dag iemand is langs geweest. Eigenlijk hadden we nooit verwacht dat ons moeder zo oud zou worden. In december ging het ook even bergaf, maar ze is altijd graag bij de mensen geweest en ging veel wandelen. Dat heeft haar zo oud gemaakt volgens ons. Ze snoept ook graag. Chocolade, speculoos,... Daarmee kun je haar altijd een plezier doen. Wist je dat ze dagelijks maar één pilletje nodig heeft? En een dokter heeft ze nooit nodig gehad."