Kermiskoers in 35 graden: 30 aan de meet, maar slechts 11 wielrenners halen finish

Damion Windels zocht wat afkoeling en goot zijn drinkfles met water over zich heen.
Joke Couvreur Damion Windels zocht wat afkoeling en goot zijn drinkfles met water over zich heen.
Code rood met 35 graden en meer, maar in Westrozebeke werd woensdag gewoon gekoerst. Al werd de koers wel wat ingekort. Dertig dapperen verschenen aan de start, maar slechts 11 haalden de meet. “Normaal rij ik uitstekend in de warmte. Maar dit was er toch een beetje over”, zegt Damion Windels, een van de deelnemers, terwijl hij een flesje water over zichzelf uitgiet.

Voortdurend levert een bestelwagentje flesjes water aan de seingevers, terwijl ook de hulpdiensten dubbel zoveel water en ijs bij hebben. Cycling Vlaanderen besliste om alle jeugdwedstrijden op woensdag en donderdag te schrappen, maar voor beloften en elites zonder contract geldt die maatregel niet. “Die mannen hebben meer ervaring in de benen en kennen hun limieten. Jonge gastjes zouden sneller over hun grenzen gaan”, legt Freddy Dewulf van de organisatie uit. “Al hebben we in overleg met de bond wel beslist om de koers met drie ronden in te korten. De renners konden daar trouwens zelf over stemmen.  114 kilometer rijden in dit weer is geen lachertje, dus hebben we er uiteindelijk twintig kilometer afgedaan.”

Elena Van Wyndendaele staat klaar om een flesje water aan haar vriend Aurélien Biebuyck te kunnen afgeven.
Joke Couvreur Elena Van Wyndendaele staat klaar om een flesje water aan haar vriend Aurélien Biebuyck te kunnen afgeven.

Niet zot doen

Dertig renners daagden op aan de start. Vorig jaar, toen de hitte minder zwaar was, stonden er zestig. “Van zodra ik voel dat het moeilijk wordt, gooi ik de remmen dicht en is het gedaan”, zegt Nico Lefever uit Langemark. “Ik word 44 jaar vandaag. We gaan niet zot doen en vooral veel drinken. Het is en blijft een liefhebberij.” Zijn collega’s delen die mening, want er stappen alles samen negentien renners uit de koers. “Normaal rij ik goed in de warmte”, zegt Damion Windels uit Lendelede. De twintiger pauzeert om de inhoud van zijn waterbidon over zijn druipende gezicht te gieten. “Maar dit was er toch een beetje over. Mijn dag niet.” 

Je moet voor jezelf kunnen uitmaken wanneer je stopt. In die zin is het ook te begrijpen dat de jeugdkoersen geschrapt zijn. Er bestaan fanatieke ouders die die beslissing voor hun kinderen zouden nemen”

Evert Vanneste (27)
Hulpverlener Bert Vanhaute van het Vlaams Kruis, die  4 frigoboxen met zich meebracht.
Joke Couvreur Hulpverlener Bert Vanhaute van het Vlaams Kruis, die 4 frigoboxen met zich meebracht.

Ook Ward Vander Meiren (36) en Evert Vanneste (27) moeten opgeven. Samen met hun familie zitten de twee vrienden in de schaduw van een boom naar het verdere verloop van de koers te kijken. “Nog nooit meegemaakt”, zegt Evert. Hij hield het tien ronden vol. “De ene kan beter tegen de hitte dan de andere. Je moet voor jezelf kunnen uitmaken wanneer je stopt. In die zin is het ook te begrijpen dat de jeugdkoersen geschrapt zijn.”

Ward Vander Meiren en Evert Vanneste zoeken verkoeling in de schaduw. Everts zoontje Jules (1,5) zoekt verkoeling in de emmer. Wards zoon Achiel (3) zit op schoot bij papa.
Joke Couvreur Ward Vander Meiren en Evert Vanneste zoeken verkoeling in de schaduw. Everts zoontje Jules (1,5) zoekt verkoeling in de emmer. Wards zoon Achiel (3) zit op schoot bij papa.

Behalve voor de renners was het ook voor de seingevers een zware koers. Willy Terryn (72) uit Poelkapelle is al 25 jaar seingever. Maar hij laat zich niet kennen. “In die 25 jaar zijn er wel nog warme dagen geweest. Een goeie seingever moet tegen een stootje kunnen”, lacht hij. “Al 72 jaar ben ik warmte aan het verzamelen. En dan heb je wel wat reserve.  Al ben ik toch blij dat we extra water krijgen van de organisatie.”

Seingever Willy Terryn kreeg ook wat extra water van de organisatie.
Joke Couvreur Seingever Willy Terryn kreeg ook wat extra water van de organisatie.

Geen incidenten

De hulpdiensten moesten even een omstaander helpen die onwel was geworden van de hitte, maar de man was meteen terug bij zijn positieven. Anders waren er geen incidenten. De koers duurde uiteindelijk 2 uur en 11 minuten. De winst was voor Kobe Vanoverschelde uit Sleidinge. De wielergekte in Westrozebe is trouwens nog niet voorbij, want de wedstrijd voor elite zonder contract en beloften was pas het eerste deel van een wielerdrieluik dat op maandag 29 juli afgesloten wordt met de 69ste Grote Prijs Raf Jonckheere.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.