Gemeente pakt duivenplaag aan met nepvossen

Landbouwers kunnen deze nepvossen uitlenen om houtduiven van hun akkers te houden.
Joke Couvreur Landbouwers kunnen deze nepvossen uitlenen om houtduiven van hun akkers te houden.
Staden neemt maatregelen om problemen met houtduiven bij landbouwers in te dijken. Bij wijze van proefproject kocht de gemeente tien nepvossen die landbouwers voortaan kunnen uitlenen. Op termijn zullen ook vogelverschrikkers, een box met roofvogelgeluiden en andere afschrikmiddelen ter beschikking staan.

“De schade die houtduiven aan gewassen aanbrengen, is enorm”, zegt landbouwschepen Chris Verhaeghe (Open Vld). “Volgens landbouwexpertisecentrum Inagro loopt het verlies zelfs op tot 1.300 euro per hectare. Houtduiven raken de klassieke preventiemiddelen, zoals vogelverschrikkers, na een tijdje gewoon. Om ze dus van het veld weg te houden, moeten afschrikmiddelen regelmatig gewisseld worden. Omdat dit telkens een zware investering vergt van de landbouwers, willen we een uitleendienst op poten zetten.”

Bewegende pluimstaart

“De vossen zijn onze eerste aankoop voor die uitleendienst. Ze zijn gemaakt van kunststof en hebben een pluimstaart die beweegt in de wind. Voorlopig gaat het om een proefproject. Later willen we die vossen nog aanvullen met boxen met roofvogelgeluiden en bewegende vogelverschrikkers, zodat landbouwers kunnen afwisselen.”

Landbouwers die de nepvossen al eens willen uitproberen, kunnen contact opnemen met de schepen op 0474/93.82.62.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.