Francesco Vanderjeugd wil liever geen paars-groene regering: “Wat men nu voorstelt zal tot extra belastingen leiden”

Kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd wil liever niet dat Open Vld in een paars-groene regering stapt
Joke Couvreur Kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd wil liever niet dat Open Vld in een paars-groene regering stapt
De burgemeester van Staden en kandidaat-voorzitter van Open Vld Francesco Vanderjeugd wil liever niet dat zijn partij in een paars-groene regering stapt.

Informateur Paul Magnette (PS) wordt maandag bij de koning verwacht om verslag uit te brengen van zijn gesprekken. Ondertussen is duidelijk dat Magnette werk maakt van een paars-groene regering met daarin, naast zijn eigen partij, ook sp.a, Groen, Ecolo, MR en Open Vld. De andere mogelijkheid, een paars-gele regering met N-VA aan boord, lijkt van tafel. Maar een groot deel van de achterban van Open Vld huivert bij het idee van een linkse regering. Ook Vanderjeugd kant zich tegen de paars-groene plannen. “Op dit moment en afgaande op wat er nu voorhanden is van de nota geloof ik niet dat het paars-groene verhaal voldoende liberale ingrediënten zal bevatten.”

Geen Sinterklaas spelen

Vanderjeugd heeft vooral bedenkingen bij het financiële plaatje. “Zoals het er nu naar uitziet, dreigen de voorstellen in de nota tot extra belastingen te leiden. Dat is niet wat we nu nodig hebben. Eerst moet orde op zaken worden gesteld en moet de begroting aangepakt worden. Nu sinterklaas spelen, is niet aan de orde. We moeten opnieuw een financieel gezond land worden. Groenen en socialisten geven graag geld uit zonder er rekening mee te houden van waar dat geld moet komen”, meent Vanderjeugd.

“Bijkomend argument is dat er bij een paars-groen verhaal amper een zetel op overschot is, terwijl er ook geen meerderheid is aan Vlaamse kant. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat besturen met een nipte meerderheid reële risico’s inhoudt (in de vorige legislatuur verloor het Stadense gemeentebestuur negen maanden de meerderheid in de gemeenteraad nadat een raadslid van toenmalig coalitiepartner N-VA opstapte, nvdr). Zowel inhoudelijk als op vlak van meerderheid lijkt paars-groen me voorlopig dus geen goede optie.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.