Dorp rouwt om Ann-Laure (31)

VERSLAGENHEID GROOT NA OVERLIJDEN JONGE MOEDER BIJ AANSLAG IN VS

Voor Marilyn Vandecasteele (64) is Ann-Laure het tweede terreurslachtoffer uit haar omgeving. Een oud-leerling van haar kwam om het leven bij de aanslag op 22 maart 2016.
Hans Verbeke Voor Marilyn Vandecasteele (64) is Ann-Laure het tweede terreurslachtoffer uit haar omgeving. Een oud-leerling van haar kwam om het leven bij de aanslag op 22 maart 2016.
Op Allerheiligen, de dag waarop we onze overledenen herdenken, werd groot-Staden gisteren getroffen door nieuw leed. Ann-Laure Decadt (31), die op citytrip was in New York, overleefde de aanslag niet. "Zo onrechtvaardig", klinkt het bij de meeste mensen.

De uitstap van het jaar zou het worden, voor Lieve Wyseur (56) en haar drie dochters Ann-Laure (31), Friedel (29) en Justine (24) Decadt. Terreur in New York, waar ze op citytrip waren, besliste daar anders over. Het nieuws kwam niet alleen bijzonder hard aan bij Frank Decadt (57), de vader van het gezin, maar ook bij iedereen in onze regio. In het woonzorgcentrum De Oever, in Oostnieuwkerke, bleek dat duidelijk bij de mensen die het rouwregister kwamen ondertekenen, dat vanaf 13 uur ter beschikking was.

Evelyn Depoorter (36).
Hans Verbeke Evelyn Depoorter (36).

Medeleven

Marilyn Vandecasteele (64) en haar man Lionel Vanhaelewyn (66) uit Staden reageerden verslagen. "We kennen een deel van de familie en leven enorm mee", zegt Marilyn. "Toen ik het nieuws hoorde, moest ik terugdenken aan Bart Migom uit Esen, een oud-leerling van mij in het VTI van Diksmuide. Hij liet op 22 maart vorig jaar het leven bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem. En nu valt, zo dicht in onze omgeving, weer een dodelijk slachtoffer. En ei zo na was het half augustus ook al van dat. Een Stadens gezin met drie kinderen ontsnapte toen op het nippertje. Het busje dat tientallen voetgangers omver maaide, passeerde op nauwelijks een meter van hen."

"Onbeschrijfelijk, hier zijn geen woorden voor", klinkt het in de steunbetuigingen in het rouwregister.
Joke Couvreur "Onbeschrijfelijk, hier zijn geen woorden voor", klinkt het in de steunbetuigingen in het rouwregister.

Moeder kwijt

Ook Evelyn Depoorter (36) uit Roeselare komt langs in De Oever. "Ik heb mijn medeleven betuigd in het rouwregister, en bracht ook de boodschap dat terreur nooit de bovenhand mag krijgen", vertelt ze.


"We mogen ons leven niet laten bepalen door extremisten die op eender welk moment kunnen toeslaan. Maar ik heb wel te doen met de familie van Ann-Laure, niet het minst met haar echtgenoot en hun twee kleine kindjes. Die zullen ongetwijfeld met veel liefde worden grootgebracht, maar het zal zonder hun mama zijn. Dat is een vreselijke gedachte. Een moederfiguur bepaalt toch voor een groot stuk wie je bent. Vier jaar geleden ben ik zelf mijn moeder verloren, na een ziekte. Ze woonde enkele huizen verderop in dezelfde straat, elke dag zagen we elkaar. Als zo'n band verscheurd wordt, komt dat hard aan. Daarom gaan mijn gedachten het meest naar zij die het dichtst bij Ann-Laure stonden."

"Liefde houdt niet op waar het leven eindigt." Bij het rouwregister schreef iemand ook deze troostende woorden op een steen.
Joke Couvreur "Liefde houdt niet op waar het leven eindigt." Bij het rouwregister schreef iemand ook deze troostende woorden op een steen.
Ann-Laure Decadt (31) laat twee jonge kinderen en een echtgenoot achter.
RV Ann-Laure Decadt (31) laat twee jonge kinderen en een echtgenoot achter.