Christof (33) behoedt bewusteloze man van verdrinkingsdood

TWEE LEVENS GERED DANKZIJ ALERTE VOORBIJGANGERS

De bewusteloze bestuurder lag naast zijn wagen in de gracht. Op de voorgrond een hoopje bemodderde kleren die achterbleven na de tussenkomst van de hulpdiensten.
Hans Verbeke De bewusteloze bestuurder lag naast zijn wagen in de gracht. Op de voorgrond een hoopje bemodderde kleren die achterbleven na de tussenkomst van de hulpdiensten.
"Plots zag ik in de Bruggestraat een vreemd geparkeerde auto. Ik ging een kijkje nemen en zag een bewusteloze man in de gracht liggen, alleen zijn hoofd kwam boven water. Ik heb meteen de hulpdiensten gebeld." Held van de dag Christof Degryse (33) uit Hooglede heeft gisterenochtend iemands leven gered door zijn oplettendheid.

Het was nog pikdonker toen Christof Degryse gisteren rond 6.30 uur 's ochtends naar zijn werk vertrok, Woningbouw Lapeirre in Roeselare. Christof woont in een huis dat hij zelf bouwde, langs de Delaeystraat in Hooglede. "De straat waar ik woon, heet in Staden de Bruggestraat", vertelt de bouwvakker. "Het was in die straat dat ik in een bocht een grijze Toyota Avensis opmerkte. De lichten waren gedoofd. De auto trok mijn aandacht omdat hij ietwat schuin op het fietspad geparkeerd stond. Een vreemde plek bovendien. In de buurt staat maar één huis, wat verderop. Eerst reed ik door, maar na enkele tientallen meters flitste het door mijn hoofd: misschien is er meer aan de hand dan een gewone panne. Daarom ben ik toch een kijkje gaan nemen."

Christof Degryse (33) uit Hooglede zag een verdachte wagen langs de Bruggestraat en stopte om een kijkje te nemen.
Hans Verbeke Christof Degryse (33) uit Hooglede zag een verdachte wagen langs de Bruggestraat en stopte om een kijkje te nemen.

Brabbelen

Christof zag niemand in het voertuig, maar de sleutel zat wel nog in het contact. "In de gracht zag ik plots een man liggen, op zijn rug in het water. Eigenlijk was het maar zijn hoofd meer dat nog boven water stak." Christof belde meteen de hulpdiensten en ontfermde zich over het slachtoffer. "De man was bewusteloos. Ik hoorde van de hulpdiensten dat ze vreesden dat hij in kritieke toestand verkeerde. Maar net voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht, hoorde ik hem toch brabbelen. Misschien zal het dan toch nog meevallen voor hem."

Anderen rijden door

Door het voorval liep Christof uiteraard heel wat vertraging op. "Mijn werkgever toonde echter begrip toen ik belde om alles uit te leggen. Daar ben ik blij om. Het stoort me wel, dat ik de eerste was die stopte aan die toch wel vreemd geparkeerde wagen. Toen ik gisteravond (donderdag, red.) iets voor middernacht thuiskwam van de nieuwjaarsreceptie bij mijn werkgever, stond de auto er nog niet. Maar omdat de motorkap koud was, moet hij er toch al een tijd hebben gestaan toen ik deze morgen stopte. Ook terwijl ik me over het slachtoffer ontfermde zijn er flink wat auto's gepasseerd, maar vond niemand het nodig om halt te houden. Dat vind ik erg. Een beetje alertheid kan geen kwaad. Zo ben ik vorig jaar, hier wat verderop in de Bruggestraat, ook al op een ongeval gestoten. Het had toen gesneeuwd. Op de weg zag ik bandensporen die naar links leidden en ophielden aan de kant van een twee meter diepe gracht. Bleek daar een auto in te liggen, met aan boord een moeder en haar dochter. Beiden konden gelukkig min of meer op eigen kracht uit de wagen, maar het had erger kunnen zijn."

Niet in levensgevaar

Het slachtoffer, een 57-jarige man uit Staden, verkeert niet langer in levensgevaar. Hij kon nog niet ondervraagd worden. Mogelijk is de man onpasselijk geworden achter het stuur, heeft hij zich aan de kant gezet en is hij vervolgens uitgestapt en zo in de gracht terechtgekomen.