Burgemeester Francesco komt tot inzicht na gesprekken met ouders: gemeenteschool blijft nog drie jaar open

Burgemeester Francesco Vanderjeugd en schepen van Onderwijs Joeri Deprez halen bakzeil na het protest van de ouders van de kinderen van de gemeenteschool.
Joke Couvreur Burgemeester Francesco Vanderjeugd en schepen van Onderwijs Joeri Deprez halen bakzeil na het protest van de ouders van de kinderen van de gemeenteschool.
De ouders van de kinderen van de gemeenteschool hebben hun slag thuis gehaald. Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) trekt zijn beslissing in om de gemeenteschool vanaf 1 september te sluiten. Vanderjeugd  is tot inzicht gekomen na gesprekken met de ouders. De school blijft nog open tot 2022. 

De burgemeester kreeg de afgelopen week heel wat bezorgde ouders over de vloer. “Een van de steeds terugkerende argumenten ging over de timing van de sluiting”, zegt Vanderjeugd. “Na overleg hebben we besloten die bezorgdheden ter harte te nemen. We blijven bij onze beslissing om de gemeenteschool in Staden te sluiten en blijven voluit gaan voor de uitbouw van een nieuwe school in de Bruggestraat. Maar we kiezen nu voor een uitdoofscenario zonder nieuwe instroom. De school blijft dus open tot 2022.”

Geen eerste leerjaar meer

Dit betekent dus dat de peuters en de kleuters hun kleuterjaren kunnen uitdoen en dat de kinderen die nu in het eerste leerjaar zitten nog tot en met het vierde leerjaar kunnen blijven. Alleen voor de drie kinderen die nu in het derde kleuter zitten moet een oplossing gevonden worden. “Het eerste leerjaar start niet meer op op 1 september. Daarmee bieden we onze partners van scholengemeenschap Staho de garantie dat de school wel degelijk zal sluiten. Er is dus geen instroom meer, maar voor broertjes of zusjes van kinderen die al op school zitten, maken we een uitzondering. Voor het personeel van de school verandert er het komende jaar niks. Naarmate het uitdoofscenario vordert, zullen we oplossingen moeten vinden, maar dat kan nu in alle rust.”

“Waarom we dit uitdoofscenario niet meteen op tafel gelegd hebben? In de eerste plaats denk ik niet dat het protest van de ouders er minder om geweest zou zijn. Aan de andere kant kregen we van de Vlaamse onderwijskoepel voor Steden en Gemeenten het advies om voor de korte pijn te gaan. Maar onze excuses voor de vele zorgen die we bij iedereen hebben gecreëerd. Met deze beslissing hopen we soelaas te bieden.”

Wouter Van Vooren van de ouderraad tijdens de protestactie van afgelopen maandag aan de deuren van het gemeentehuis.
Joke Couvreur Wouter Van Vooren van de ouderraad tijdens de protestactie van afgelopen maandag aan de deuren van het gemeentehuis.

Pyrrusoverwinning

Wouter Van Vooren van de ouderraad, de man die de voorbije twee weken optrad als de spreekbuis van de ouders en de protestacties van de school leidde, is niet onder de indruk. “Een uitgestelde doodsteek is nog altijd een doodsteek. De kans dat de school nog drie jaar blijft bestaan in dit scenario lijkt me klein. Door het feit dat het eerste leerjaar niet meer start zullen ouders alternatieven zoeken en dan zal het snel gedaan zijn.”

Ergens is het een stap in de goede richting, maar daar zijn we niet mee gesust. De gemeenteschool moet open blijven. Voor minder gaan we niet

Wouter Van Vooren, ouderraad

Voor Van Vooren is het nieuws geen complete verrassing. “Ik was er ook bij dinsdagavond tijdens de algemene vergadering voor de ouders. Er werd veel geweend. Toen al was er voorzichtig sprake van een uitdoofscenario. Ergens is het een stap in de goede richting, maar daar zijn we niet mee gesust. De gemeenteschool moet open blijven. Voor minder gaan we niet. Dit is niet meer dan een pyrrusoverwinning.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • roland schollaert

    Hij kwam tot inzicht ja volgende maand is het 26 Mei.

  • Hendrik VandenBerghe

    Ik treed het standpunt van Wouter volledig bij. Burgemeester waarschijnlijk toch bang van de vele reacties door alle belanghebbenden via alle mogelijke kanalen, ook van de 3 oppositiepartijen, misschien ook in zijn eigen partij. Vanavond is er Gemeenteraad, probleem komt daar zeker ter sprake. Iedereen kan die nu van thuis uit volgen. Ben er zeker van dat de blauwe partijtop provinciaal (Tommelein en Van Quickenborne) en de nationale voorzitter Gwendolyn Rutten er zich nu ook mee gemoeid hebben.