Art Studio Brikat vouwt kraanvogels voor vrede

Kathy Vandamme van Art Studio Brikat vouwt kraanvogels voor vrede
Sam Vanacker Kathy Vandamme van Art Studio Brikat vouwt kraanvogels voor vrede
Wie dezer dagen bij Art Studio Brikat in Staden langsgaat, wordt meteen aan het werk gezet om kraanvogels te helpen vouwen. Kathy Vandamme van Brikat zet namelijk haar schouders onder ‘Vouwen Voor Vrede’, een actie waarbij zoveel mogelijk papieren kraanvogeltjes verzameld worden. Op 15 augustus wordt een vouwdag georganiseerd in het atelier.

Het project moet West-Vlaanderen op de kaart zetten als dé vredesprovincie en is een initiatief van Pax Christi, het Rodenbachfonds en het Museum aan de IJzer. De bedoeling is om tijdens de Vlaamse Vredesweek, die loopt van 21 september tot 2 oktober, zoveel mogelijk papieren kraanvogels bij de IJzertoren te verzamelen als teken van vrede. Vandaar vertrekken de vogels op 2 oktober naar Brussel om afgeleverd te worden op het kabinet van buitenlandse zaken. Omdat die kraanvogels zichzelf niet plooien worden scholen, groeperingen, jeugdbewegingen en particulieren opgeroepen om mee te helpen.

100 vogels

“Een heel mooi project waar we met veel plezier aan helpen”, zegt Kathy. “En als we iets doen, dan doen we het goed. We zijn zowat een weekje geleden gestart en nu staat de teller al op ruim honderd vogels. Iedereen die hier binnenkomt, zetten we meteen aan het werk. Origami is op zich niet eenvoudig, maar met wat hulp kan iedereen een kraanvogel plooien. Tegen dat ik mijn derde vogel maakte, had ik geen instructies meer nodig. En ondertussen hebben we er al tientallen gevouwen, dus ik ben er zeker van dat ik de techniek nooit meer zal vergeten. Een streefcijfer? Dat hebben we niet. Hoe meer hoe liever.”

Westhoek Vredeshoek

Vouwen voor Vrede kadert ook binnen het nieuwe platform Westhoek Vredeshoek, dat begin juni gelanceerd werd in Ieper. Jennie Vanlerberghe, oprichtster van Moeder voor Vrede, is de voorzitter. Bij de lancering vouwden jongeren van de Ieperse school Immaculata de eerste kraanvogels. “In Japan is de kraanvogel symbolisch. Een Japanse legende vertelt dat wie 1.000 origamikraanvogels vouwt, zijn gezondheidswens vervuld ziet. Slachtoffer Sadako Sasaki vouwde 1.300 kraanvogels in de hoop te herstellen van leukemie, een ziekte die ze kreeg na de nucleaire aanval.” Wie mee wil helpen plooien, kan op 15 augustus vanaf 10 uur terecht in Art Studio Brikat in de Houthulststraat 132a in Staden. 

Kathy Vandamme kan inmiddels met haar ogen dicht kraanvogels vouwen.
Sam Vanacker Kathy Vandamme kan inmiddels met haar ogen dicht kraanvogels vouwen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.