Achttien medewerkers van vleesverwerkend bedrijf Westvlees besmet: 225 anderen in quarantaine

Bij Westvlees in Westrozebeke hebben 18 medewerkers van de versnijderij positief getest op Covid-19. Dat aantal kan nog oplopen.
Hans Verbeke Bij Westvlees in Westrozebeke hebben 18 medewerkers van de versnijderij positief getest op Covid-19. Dat aantal kan nog oplopen.
Het vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke heeft de afdeling versnijderij gesloten nadat achttien personeelsleden besmet bleken met het coronavirus. Dat bevestigt het bedrijf. 225 medewerkers werden woensdag getest en blijven in thuisquarantaine tot de resultaten van de tests gekend zijn. De kans is reëel dat het aantal besmettingen nog oploopt. Er is volgens het Voedselveiligheidsagentschap geen gevaar voor verspreiding van het virus via het vlees.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Jos Claeys, ceo van Westvlees, testte in de maand april positief op Covid-19, maar afgezien daarvan bleef het bedrijf sinds de lockdown zo goed als gespaard van besmettingen met het coronavirus. Tot nu.

“De jongste dagen kregen we bericht dat enkele mensen positief hadden getest en dus zijn we zelf actief aan contactopsporing gaan doen”, zegt productmanager Manuel Goderis. “Zo kwamen achttien besmettingen aan het licht. Het gaat meestal om medewerkers die pas zijn teruggekeerd uit vakantie. Een aantal van hen zit in dezelfde bubbel omdat ze familie zijn van elkaar.”

Groter probleem vermijden

Omdat de besmettingen zich voordoen bij mensen die in de versnijderij werken, besliste het bedrijf om de resterende 225 medewerkers te laten testen. Dat gebeurde deze ochtend. “Minstens tot de resultaten daarvan bekend zijn, verblijft iedereen in thuisquarantaine. We willen geen enkel risico lopen. Het is nu belangrijk om de besmettingen zo snel mogelijk in kaart te brengen en in te dijken. We werken daarvoor samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid.” 

De kans bestaat dat het aantal besmettingen nog oploopt, maar het bedrijf hoopt door snel te handelen een nog groter probleem te vermijden. “We zullen pas alle resultaten hebben tegen donderdagmiddag”, laat burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) weten. “Het aantal positieve tests zal dus hoogstwaarschijnlijk nog stijgen”, klinkt het ook bij hem.

Bij Westvlees in Westrozebeke hebben 18 medewerkers van de versnijderij positief getest op Covid-19. Dat aantal kan nog oplopen.
Hans Verbeke Bij Westvlees in Westrozebeke hebben 18 medewerkers van de versnijderij positief getest op Covid-19. Dat aantal kan nog oplopen.

Geen sluiting, geen gevaar voor verspreiding via vlees

Volgens de burgemeester is het voorlopig niet aan de orde om het bedrijf volledig te sluiten. “De besmette mensen werken in dezelfde afdeling die afgesloten is van de rest van het bedrijf, of hebben een familiale band met personen binnen die afdeling. We volgen alles heel goed op maar een sluiting is niet nodig.” De activiteiten van de versnijderij worden tijdelijk overgenomen door andere vestigingen van de Belgian Pork Group, waar Westvlees deel van uitmaakt. 

Momenteel heeft het bedrijf evenmin weet van positieve gevallen op andere afdelingen. “Toch zullen we ook in andere afdelingen niet aarzelen om over te gaan tot een globale testing moest dit nodig blijken”, vertelt Goderis. Ook is er volgens het FAVV geen gevaar voor verspreiding van het virus via het vlees.

Het bedrijf in Westrozebeke is één van de grootste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees. Jaarlijks worden zowat twee miljoen varkens geslacht en verwerkt. Het bedrijf betreurt dat er een uitbraak is ondanks de vele maatregelen die ze hebben genomen om besmettingen te voorkomen. In totaal werken er bij Westvlees zo’n 850 medewerkers. 

Het bedrijf Westvlees in Westrozebeke kampt met een grootschalige besmetting van Covid-19. Het bedrijf moet voorlopig niet sluiten omdat alle positief geteste personeelsleden op dezelfde afzonderlijke afdeling werken.
Google Streetview Het bedrijf Westvlees in Westrozebeke kampt met een grootschalige besmetting van Covid-19. Het bedrijf moet voorlopig niet sluiten omdat alle positief geteste personeelsleden op dezelfde afzonderlijke afdeling werken.