"Zes kleutertjes is weinig, maar cijfers zijn niet alles"

De opening van de nieuwe kleuterafdeling. Schepen van Onderwijs Marc Bogaert zie je links.
JC De opening van de nieuwe kleuterafdeling. Schepen van Onderwijs Marc Bogaert zie je links.
Scholen sluiten de deuren voor de zomer, maar in de Ieperstraat werd gisteren de nieuwe kleuterafdeling geopend. Zes kleutertjes zijn er ingeschreven. En de eerste graad telt vijf leerlingen. "Maar we mogen niet fixeren op cijfers", zegt schepen Marc Bogaert (N-VA). "Alle begin is moeilijk."

De oprichting van een eerste, tweede en derde leerjaar in de gemeenteschool in 2015 was met amper twee ingeschreven leerlingen geen succes. Om meer kinderen in de Stadense gemeenteschool te krijgen, besliste het gemeentebestuur om ook een kleuterafdeling op poten te zetten. Gisteren werd het lintje plechtig doorgeknipt. Maar met amper zes ingeschreven kleuters heeft de grootse reclamecampagne van de gemeente voorlopig weinig zoden aan de dijk gebracht.


"Uiteraard hadden we liever meer inschrijvingen gezien", reageert Bogaert. "Het feit dat de school naast de werf van het AC/DC ligt, doet ons geen goed. Maar de nieuwe buitenschoolse kinderopvang naast de school is toch een enorme troef. En aangezien we geen begeleiding vanuit de kinderopvang naar de school van het vrije net in de Bruggestraat voorzien, overwegen veel ouders om toch nog naar de gemeenteschool te komen. Hoeveel kinderen er in het eerste leerjaar ingeschreven zijn? Ook een stuk of zes. Maar we mogen ons niet fixeren op cijfers."

En Westrozebeke dan?

Het gemeentebestuur legt 50.000 euro uit eigen zak bij om dertig bijkomende (niet-gesubsidieerde) lesuren te voorzien, wat bij de ouderraad van de gemeenteschool in Westrozebeke in het verkeerde keelgat schoot. Daar zitten ze met twee tjokvolle klassen van 25 kinderen in de eerste graad. De ouderraad stuurde een brief naar de bevoegde schepen waarin ze vragen om een evenredige verdeling van die extra lesuren. "We begrijpen de vraag en we zullen tien van die uren parkeren voor Westrozebeke", probeert de schepen gerust te stellen.


Oppositiepartij CD&V was op de gemeenteraad van donderdag in elk geval niet mals voor wat ze een 'onevenwichtig onderwijsbeleid' noemen. "In Westrozebeke zitten de klassen vol, terwijl het tweede leerjaar in Staden amper twee leerlingen telt", trok raadslid Ludwig Willaert (CD&V) van leer. "Te weinig gesubsidieerde lesuren en te veel klassen, dus moet de gemeente en dus de belastingbetaler flink bijpassen. We moeten de realiteit onder ogen zien. We betalen straks meer voor die vijf leerlingen in Staden dan voor die vijftig in Westrozebeke. Waarom geld pompen in een constructie waarvan we niet eens weten of ze ooit zal draaien?"


Schepen Bogaert hield voet bij stuk. "Het is en blijft een kerntaak van de gemeente om onderwijs te voorzien. Ik ben zelfs fier dat we 50.000 euro over hebben voor de kinderen in onze gemeente. Die zes kleuters zullen de enige niet zijn. Nu zondag komen opnieuw een aantal geïnteresseerde ouders kijken." (SVR)