"Wat is er met Milow gebeurd?"

OUDERS OVERLEDEN PEUTER WACHTEN AL MAAND OP RESULTATEN ONDERZOEK

Finlay Fiers en Kenzy Vangheluwe willen weten waaraan hun zoontje Milow gestorven is.
Foto Couvreur Finlay Fiers en Kenzy Vangheluwe willen weten waaraan hun zoontje Milow gestorven is.
De ouders van de kleine Milow weten een maand na de dood van de vijftien maanden oude peuter nog altijd niet wat de doodsoorzaak is van hun kindje. Op 13 maart stopte papa Kenzy Milow in zijn bedje voor een dutje, maar de peuter werd nooit meer wakker. De ouders wijten zijn dood aan de spuitjes van Kind & Gezin die hij twee dagen eerder kreeg.

Kenzy Vangheluwe (20) en Finlay Fiers (20) lieten hun zoontje van vijftien maanden op 12 maart inenten door Kind & Gezin. Op vrijdag had het kindje 39 graden koorts, wat niet ongewoon is na zo'n spuitje. Zaterdagochtend was de koorts gezakt en papa Kenzy kon zelfs de hele morgen spelen met zijn zoontje. Toen mama Finlay om 16 uur thuis kwam, vond ze Milow dood in bed. De dag erna werd een autopsie uitgevoerd, maar het onderzoek is nog altijd niet afgerond. "Eerst kregen we te horen dat het om wiegedood ging", vertelt oma Lieve Provoost. "Een dag later vertelde de spoedarts, die trouwens niet aanwezig mocht zijn bij de autopsie, dat het een zware griepinfectie zou zijn. Sindsdien hebben we niets meer gehoord."

Crematie

Op 18 maart vond een uitvaartplechtigheid plaats voor het jongetje, maar daarna vertrok het kistje terug naar het funerarium in Staden. "We zouden Milow graag cremeren, zodat we zijn as in een kettinkje kunnen stoppen en Milow altijd dicht bij ons hart kunnen dragen. Maar dat mag niet zolang het onderzoek loopt", zucht mama Finley. "Ondertussen worden we van het kastje naar de muur gestuurd", pikt papa Kenzy in. "Zo kunnen we de dood van Milow geen plaats geven. Telkens weer komt het boven."

Onderzoek voeren

"Een onderzoek vergt nu eenmaal tijd", reageert Johan Lescrauwaet, woordvoerder van het Ieperse parket. "Er is niet alleen de autopsie, maar ook een toxicologisch onderzoek. Omdat de MUG-arts het overlijden verdacht vond, kunnen we ook niet anders dan iedereen verhoren in de omgeving van het slachtoffertje. We kunnen nog geen enkele piste uitsluiten, al zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er kwaad opzet in het spel is. We delen de bezorgdheid van de familie en begrijpen dat ze zo snel mogelijk de peuter willen laten cremeren. In elk geval zullen we de familie inlichten van zodra het onderzoek is afgerond. In het beste geval kan dat al over enkele dagen."

Geen alleenstaand geval

De ouders wijzen met een vinger naar Kind & Gezin. "In vijf minuten heeft dat ventje zeven verschillende virussen binnen gekregen. Niet ieder kind kan zo'n aanval aan", stelt grootmoeder Lieve, die ondertussen via Facebook een oproep lanceerde naar ouders met gelijkaardige ervaringen. "Al drie mensen hebben me gecontacteerd met de boodschap dat zij na een vaccinatie hetzelfde meemaakten", gaat ze strijdvaardig verder. "Ik eis dat de manier van werken van Kind & Gezin grondig onder de loep genomen wordt. Dit is geen alleenstaand geval."


"We zeggen niet dat het onmogelijk is, maar nog nooit is een peuter overleden na het toedienen van een combinatievaccin", verzekert Leen Du Bois, woordvoerster van Kind en Gezin. "We leven mee met de familie Vangheluwe, maar uit de communicatie met de arts die de vaccins heeft toegediend blijkt dat er normaal geen probleem is. Ook wij, net als de ouders, willen graag zo snel mogelijk weten wat de doodsoorzaak is. Hopelijk komt er snel klaarheid, zodat de familie met het rouwproces kan beginnen."