"Voer een avondklok in"

BEWONERS VIJFWEGEN PLEITEN VOOR STRIKTERE BEGELEIDING ASIELZOEKERS

De asielzoekers nemen geregeld de bus van aan het asielcentrum naar het gehucht Vijfwegen.
Foto Deleu De asielzoekers nemen geregeld de bus van aan het asielcentrum naar het gehucht Vijfwegen.
De bewoners van Vijfwegen, het Stadense gehucht vlak bij het opvangcentrum in Poelkapelle, willen dat de asielzoekers beter begeleid worden wanneer ze het opvangcentrum verlaten. "Nu worden ze te veel aan hun lot over gelaten." Verschillende bewoners pleiten ook voor het invoeren van een avondklok.

"Nu en dan duiken asielzoekers op in privétuinen, ze vechten onderling op straat, hangjongeren veroorzaken overlast en omwonenden worden aangesproken over wifi, want de asielzoekers willen op het internet", somt oppositieraadslid Peter Vantomme uit Langemark-Poelkapelle enkele problemen op. Burgemeester Alain Wyffels (CD&V) erkent de problemen. "335 asielzoekers tegenover een gehucht van 200 inwoners, dat geeft een gevoel van onmacht."


Burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd (Open Vld) roept op tot kalmte. "We mogen niet in clichés of onwaarheden vervallen. Er zijn nog nooit grote incidenten gebeurd. Goed, de asielzoekers gaan al eens op zoek naar een internetverbinding, maar ze proberen ook maar hun familie te bereiken. Wat de schermutselingen betreft, zoiets gebeurt wel eens in ieder dorp."

Groenten stelen

Gerdy Noyez, die tegenover het centrum woont, heeft al heel wat meegemaakt. "Van nachtlawaai tot zwerfvuil. Ik heb al asielzoekers op mijn koer betrapt en ze stelen zelfs groenten uit onze moestuin. We hebben al meermaals de politie gebeld. Eigenlijk moet er gewoon een avondklok ingevoerd worden."


Tuinbouwer Marc Vannootte, die wat verderop woont, zag ook al iemand prei stelen. "Een vrouw was zomaar prei aan het uittrekken op het veld naast de kerk. Ik probeerde haar duidelijk te maken dat het nog jonge plantjes waren en dat ze net besproeid waren, maar ze verstond me niet, dus moest ik haar laten gaan met de prei mee. Ik denk wel dat ze er buikpijn van zal gekregen hebben."


"Vaak zie je ze 's avonds laat nog rondwandelen of fietsen door Vijfwegen", gaat Marc verder. "Veilig is dat niet, want om 23 uur doven ze de lichten en een ongeluk is snel gebeurd. Met een avondklok kun je dat vermijden."


Buurman Johnny Stroobant bevestigt het verhaal van Marc. "Deze zomer heb ik bijna twee asielzoekers op de fiets aangereden. De lichten op hun fiets werkten niet."


Stroobant pleit voor de invoering van een steward, die de asielzoekers begeleidt tijdens hun uitstappen.

Wijkagent

Sofie Desseyn, directrice van het asielcentrum, relativeert de klachten. "Een paar maanden geleden stond onze wifi-router nog vooraan het centrum, waardoor de verbinding vooraan beter was dan achteraan. Daardoor stonden er vaak mensen aan de voorkant van het gebouw, maar nu hebben we de router verplaatst en is dat probleem opgelost. Bovendien gaat de wijkagent elk jaar met iemand van het centrum op pad in zowel Vijfwegen als Poelkapelle. Dan luisteren we bij buurtbewoners of er problemen zijn. Aan de kant van Staden is dat half oktober gebeurd en daar hebben we weinig of geen klachten gehoord."