"Levensgevaarlijk voor onze kinderen"

INWONERS REAGEREN OP TWEERICHTING IN OMMEGANG NOORD

Tine Deconynck en mama Rosaline Casteleyn, samen met de kindjes Baptiste (6 weken) en Eloise (3). "Tweerichtingsverkeer in Ommegang Noord is levensgevaarlijk."
Foto's Sam Vanacker Tine Deconynck en mama Rosaline Casteleyn, samen met de kindjes Baptiste (6 weken) en Eloise (3). "Tweerichtingsverkeer in Ommegang Noord is levensgevaarlijk."
De verkeerssituatie in Westrozebeke is gisteren veranderd. Na ruim twee jaar geldt in Ommegang Noord weer tweerichtingsverkeer. Handelaars slaken een zucht van opluchting, maar veel Westrozebekenaars hadden het toch liever anders gezien.

In de Vijfwegenstraat ligt een school en blijft het eenrichtingsverkeer van kracht, maar in Ommegang Noord, waar een kinderopvang ligt, is het terug tweerichtingsverkeer zoals voorheen. Tegelijk werd er eenrichtingsverkeer ingevoerd in de Perenboomlaan en is er een tonnagebeperking voor zwaar verkeer. "Het was moeilijk kiezen", zegt mobiliteitsschepen Nikolaas Bourgeois (N-VA). "Al voor de werken in Westrozebeke was de veiligheid in Ommegang Noord een probleem. Auto's kunnen er moeilijk kruisen, laat staan vrachtwagens. Ofwel was het eenrichtingsverkeer met zwaar vervoer ofwel was het tweerichtingsverkeer zonder zwaar vervoer. Mede onder impuls van Unizo is het die laatste optie geworden. Een compromis, zeg maar."

Sam Vanacker

Verloren klanten

Unizovoorzitter Danny Soenen is tevreden met de aanpassing. "De schade die de zaken in Ommegang Noord de laatste jaren hebben geleden, is enorm. Mensen die die richting niet uit moeten, gaan elders inkopen doen. Niemand gaat 's morgens een pakje boter kopen en de hele dag in zijn wagen laten staan. En omgekeerd zal ik niet wachten tot 's avonds om naar de winkel te gaan om een krant. Akkoord, als handelaar ga je niet failliet gaan door het eenrichtingsverkeer, maar zoiets kan je jaar kráken. Ik hoop alleen maar dat de verloren klanten terugkomen."

Opletten geblazen

Cécile (91) woont in de flatjes naast het rusthuis en wandelt bijna dagelijks naar haar dochter in de Vijfwegenstraat. "Ik ben blij dat de Vijfwegenstraat veel rustiger is geworden", zegt ze. "Voor mijn part hadden ze Ommegang Noord ook zo mogen houden. Iedereen is het nu toch zo gewend. We gaan daar goed moeten opletten als we de weg oversteken." Ook Tine Deconynck en mama Rosaline Casteleyn hadden het liever anders gezien. "Levensgevaarlijk voor de kinderen", zegt Tine. "Dat verbod op zwaar verkeer haalt blijkbaar weinig uit. Vrachtwagens en tractors kruisen elkaar al de hele dag, maar de weg is duidelijk niet breed genoeg meer. Plaats voor fietsers is er niet meer. En dat terwijl er hier een kinderopvang in straat is."


Westrozebekenaar en fervent fietser Werner Borry ten slotte, nuanceert. "Alles went", zegt hij. "En voor iedereen goed doen lukt nooit. Ik snap de zelfstandigen. Feit is wel dat de fietsers weer goed moeten opletten, zeker degene die uit de Wulfwinkelstraat komen. Ook de boeren gaan een flink stuk moeten omrijden. Ik ben wel blij dat er over de hele lengte van de straat metalen hekjes gezet zijn, want automobilisten hadden nogal de neiging om uit te wijken op het voetpad. Het is een kwestie van tijd voor we zien hoe stevig zo'n hekje is."


De nieuwe verkeerssituatie geldt nu twee jaar en wordt daarna geëvalueerd en eventueel bijgestuurd.