"Ik heb geweend als een klein kind"

FRANCESCO VANDERJEUGD KONING TE RIJK IN STADEN

Het geluk van Francesco Vanderjeugd (Open Vld) kan niet op bij zijn overwinning.
Foto Couvreur Het geluk van Francesco Vanderjeugd (Open Vld) kan niet op bij zijn overwinning.
3.542 voorkeurstemmen kreeg hij achter zijn naam. Voor een gemeente met een kleine 11.000 inwoners is dat ongezien. CD&V-burgemeester Josiane Lowie klokte in haar hoogdagen af op 2.175. Dat Francesco Vanderjeugd (Open Vld) het goed zou doen, was te verwachten. Maar dat de flamboyante coiffeur op eigen houtje voor meer dan de helft van de stemmen in Staden zou zorgen? Dat had niemand zien aankomen.

"Ik kan het zelf nog altijd niet geloven. Ik heb geweend als een klein kind zondag en toen ik gistermorgen bij de bakker stond, kreeg ik het weer moeilijk. Telkens opnieuw zie ik de film van de voorbije zes jaar in mijn hoofd afspelen. Zoveel miserie hebben we gehad. Maar dat is nu allemaal voorbij. De opluchting is enorm. Eindelijk ga ik de burgemeester kunnen zijn die ik had moeten zijn. We gaan een versnelling hoger kunnen schakelen met Staden en gaan heel veel mooie dingen realiseren. Geloof me als ik zeg dat het beste nog moet komen."

Burn-out

"Of ik dan niet opnieuw richting burn-out afsteven? Daar zit ik helemaal niet mee in. Ik heb een burn-out gehad, maar dat was eigenlijk niet te wijten aan het vele werk, maar eerder aan alles wat erbij kwam kijken. Zes jaar heb ik van hot naar her gelopen om overal brandjes te blussen. Overal zag ik politieke spelletjes en wederzijds wantrouwen. De wereld is hard en dat heb ik aan den lijve ondervonden, zowel toen ik op 24 jaar burgemeester werd, als toen we midden in de politieke impasse zaten. Ik besef goed genoeg dat er veel vooroordelen over mij de ronde deden, maar ik ben altijd blijven doorzetten. Mét resultaat. Mijn critici krijgen nu lik op stuk en voor mij is het nu gedaan met voortdurend op mijn hoede te moeten zijn voor politieke spelletjes en verborgen agenda's. Maar die druk en de daarbij horende stress is volledig weg. En dat is niets minder dan een verlossing. Noem het een juk dat van mijn schouders valt. Niet alleen ga ik minder tijd verliezen, daardoor ga ik ook een betere burgemeester worden. Voor een nieuwe burn-out vrees ik dus niet, precies omdat ik me eindelijk bevrijd voel. Maar maandag blijft een rustdag voor mij, net als vrijdagvoormiddag en zaterdagnamiddag."

Knuffelgehalte

Het verliezende kamp kan niet anders dan zich neerleggen bij de monsterscore van Vanderjeugd. "Zijn stijl is niet de onze en qua knuffelgehalte liggen we misschien redelijk ver uiteen, maar als een politicus zo'n verschuiving teweegbrengt, dan verdient hij respect", reageert Hans Mommerency (CD&V). Mommerency is huidig fractieleider voor CD&V, maar verliest als zevende naam op de kieslijst straks zijn zitje in de gemeenteraad. "Ik geef eerlijk toe dat we achterover zijn gevallen van dit resultaat. Hij heeft stukken gebeten van zowat alle partijen, als hij ze al niet helemaal opgegeten heeft. Op dat vlak houden wij met zes zetels eigenlijk nog relatief goed stand. Eén voordeel van zijn absolute meerderheid is wel dat Vanderjeugd straks niet langer naar andere partijen zal kunnen wijzen als er iets fout loopt. En CD&V zal constructief oppositie blijven voeren in de gemeenteraad. Al zal dat weliswaar zonder mij zijn."

Nieuw schepencollege

Nog dit: Vanderjeugd was gisteren al volop bezig met de vorming van een nieuw schepencollege, maar wil daar voorlopig nog weinig over kwijt. "Het wordt een enthousiaste, mooi uitgebalanceerde ploeg, maar voor de officiële voorstelling is het nog even geduld hebben."