"Het was maar om te lachen, hoor"

NEPCOMMISSARIS DIE BURGEMEESTER VISEERDE, RISKEERT 18 MAANDEN CEL

Francesco Vanderjeugd.
Foto Joke Couvreur Francesco Vanderjeugd.
"Het was allemaal maar om te lachen." Dat verklaarde Patrick V. uit Nazareth gisteren in de rechtbank. Hij deed zich voor als commissaris en belde enkele mensen op, met de boodschap dat er een onderzoek voor zedenfeiten tegen hen liep. Een van de slachtoffers was de burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (29). Patrick V. riskeert achttien maanden cel.

"Een fantast. Egocentrisch en narcistisch." Het beeld dat gisteren in de Gentse rechtbank geschetst werd van Patrick V., was niet fraai. Volgens rechter Anthony Van Mol is het ergste dat V. niet beseft hoe ernstig zijn daden zijn. "U vindt het misschien grappig, maar wij niet, meneer", klonk het scherp.


In juli van 2015 wilde V. naar eigen zeggen "een grapje" uithalen. Hij deed zich voor als een commissaris van de federale gerechtelijke politie, Stefaan Lesage. HIj belde enkele mensen op om hen te vertellen dat er een onderzoek tegen hen liep voor zedenfeiten. "Ik zei dat ze verwacht werden voor een verhoor", deed V. uit de doeken. "Ik had zelfs iemand geregeld die het verhoor zou afnemen. Het idee was om al de mensen die ik opgebeld had samen te krijgen. We gingen hen wel even verhoren, maar al snel vertellen dat het een grap was." V. belde daarop een commissaris en andere politieman, twee vrienden van hem. Maar ook Francesco Vanderjeugd, die V. niet kende, kreeg op reis een telefoontje van de nepcommissaris.


Vanderjeugd vertelde achteraf aan onze krant dat hij enorm geschrokken was. "Ik geloofde oprecht dat de man aan de telefoon iemand van de politie was. Hij kende het jargon en de wetgeving opvallend goed. Het spreekt voor zich dat ik mijn onschuld ging uitschreeuwen, maar het woord 'zedenfeiten' maakte me bang. Ook al is dat onwaar, zoiets kan veel schade aanrichten." Vanderjeugd ging luisteren bij de politie, maar kreeg te horen dat er geen sprake was van een onderzoek. "Toen begon ik de gesprekken met de nepcommissaris op te nemen. Maar de zaak loste zichzelf op toen V. nattigheid voelde." Tot een nepverhoor kwam het immers nooit. De twee vrienden van V. herkenden zijn stem en trokken hem na. De man bleek een verleden te hebben als oplichter, iets wat hij angstvallig verzwegen had. Hun vriend bleek een leugenaar. Samen met Vanderjeugd dienden de politiemannen klacht in.

Communiefeest

Daar stopte V. evenwel niet. Hij belde nog één keer onder zijn eigen naam terug naar Vanderjeugd om de burgemeester af te dreigen als die zijn klacht niet zou intrekken. Verblind door wrok begon Patrick V. ook dossiers samen te stellen van alle personen die volgens hem in een complot tegen hem verwikkeld waren. Hij ging op zoek naar zoveel mogelijk details uit hun privéleven om hen af te persen. Hij trok zelfs naar het communiefeest van het neefje van een van de slachtoffers om er foto's te maken. Tevergeefs probeerde hij enkele partijen voor 250.000 euro af te persen.


V. riskeert achttien maanden cel en een contactverbod met alle slachtoffers. Uitspraak over vier weken.