Stad wil leegstaande handelszaken snel invulling geven

Eigenaars van leegstaande handelszaken kunnen dankzij de stedelijke database 'OnderMenen' hun pand snel ingevuld zien. En dat biedt voordelen voor zowel eigenaar als huurder. In de handelsas in het centrum van Menen staan heel wat leegstaande panden.

"Wie zich inschrijft, geniet een jaar vrijstelling van leegstandtaks als het pand in dat jaar minstens zes maanden verhuurd wordt. De huurder kan als starter dan genieten van voordelige huurprijzen van 150 tot 900 euro, afhankelijk van de duur en oppervlakte van het pand", zegt schepen van Huisvesting Tom Vlaeminck (Open Vld). "We geven toe dat we het idee gezien hebben bij onze Kortrijkse buren waar de actie Kortrijk Zaait succes kent."

Om de handelszaken, die opgenomen zijn in de database, in de kijker te plaatsen, krijgt de etalage een grote campagnefoto met logo's als 'start hier', 'spring hier' of 'duik hier'. "Momenteel zijn er zeven panden opgenomen in onze database. Die ramen met specifieke raamstickers brengen potentiële, startende handelaars dichter bij die panden", vult schepen van Lokale Economie Eddy Lust (Open Vld) aan. De database OnderMenen is al in gebruik sinds 2015.

"We geven toe dat we dat eerste jaar te idealistisch en te weinig commercieel waren. Vandaar dat onze actie nu mooi in de kijker wordt geplaatst", besluit Vlaeminck. (XCR)