Stad mag zelf agenten rekruteren

MAATREGEL MOET GENTSE POLITIEKORPS DIVERSER MAKEN

In navolging van de stad Antwerpen krijgt het Gentse stadsbestuur binnenkort groen licht om zelf agenten te rekruteren. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren bekendgemaakt tijdens het veiligheidsdebat van Speakers Corner. De maatregel moet ervoor zorgen dat het korps een betere afspiegeling wordt van de Gentse bevolking.

De ondervertegenwoordiging van allochtonen bij de politie: het is en blijft een probleem bij heel wat Vlaamse politiekorpsen, niet in het minst in de grote steden. Minister Jambon gaf in oktober vorig jaar toestemming voor een proefproject in Antwerpen waarbij burgemeester De Wever de toestemming kreeg om via een grootschalige campagne op eigen houtje kandidaat-agenten aan te werven.

De nieuwe aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen, want steeds meer Antwerpenaren met allochtone roots solliciteren voor een vacature bij de lokale politie. Een eerste lichting start deze maand al aan haar opleiding in de politieschool. "Binnenkort gaan we met die positieve resultaten rond de tafel zitten met andere grote steden, ook Gent, om te bespreken wat daar mogelijk is." Burgemeester Daniël Termont (sp.a) reageerde positief op het nieuws. Zelf is hij al langer vragende partij voor meer diversiteit bij de Gentse flikken. "De bevolking van onze stad is ongelooflijk divers, maar die verhoudingen vertalen zich niet in ons korps", sprak de burgervader, die ook in het panel zetelde van het veiligheidsdebat. "Nochtans is er, ook in de strijd tegen de radicalisering, nood aan agenten die voeling hebben met de stad en wat er leeft op de hoek van de straat."

Taalexamen

Termont geeft ook aan dat heel wat kandidaten met allochtone roots momenteel struikelen over hun taalexamen bij de politie. "Maar de juiste mentaliteit blijft wel belangrijker dan een dt-fout. Hopelijk kan ook daar iets aan gedaan worden", werpt hij op. Minister Jambon reageert dat kandidaten ook op taalvlak meer begeleiding zullen krijgen. "Al kan het wel niet de bedoeling zijn om de lat voor aanwervingscriteria te verlagen. Die blijven overal hetzelfde in het land", klinkt het.

Campagne

Ook bij het Gentse politiekorps juichen ze extra inspanningen toe om meer allochtone agenten aan te werven. "Exacte cijfers van het aantal met vreemde roots bestaan er niet omdat heel wat van die mensen de Belgische nationaliteit hebben, maar er is zeker nog werk aan de winkel", bevestigt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. "Daarom hebben we zelf reeds een campagne op poten gezet specifiek voor hogeschoolstudenten met een migratieachtergrond. Omdat mensen die daar studeren, het Nederlands voldoende machtig zijn. En we hebben ook al verkregen dat bij een selectieprocedure één van de drie mensen in de selectiecommissie een officier uit onze zone is."

Agenten in de Gentse binnenstad.
Wannes Nimmegeers Agenten in de Gentse binnenstad.