Stabroekse kerkklok bestaat niet meer: “Vernield bij ontploffing in WOII”

De vroegere Stabroekse kerkklok werd hersmolten.
RV De vroegere Stabroekse kerkklok werd hersmolten.
Eén van de vier klokken uit de Stabroekse Sint-Catharinakerk werd na de Franse Revolutie in bruikleen gegeven aan de Sint-Jan-Baptistkerk in Berendrecht. Nu de Berendrechtse kerk geen functie meer heeft, wilde Stabroek zijn kerkklok terug. Dat zorgde begin deze maand voor commotie tussen beide gemeenten. Zelfs het woord “klokkendieven” viel.

Ward Mous, stichter van de Stabroekse Heemkring Molengalm, kwam het klokkenmysterie op het spoor. “In de archieven kon ik vinden dat tijdens de Franse Revolutie de Fransen de Berendrechtse bevolking bestempelden als te opstandig. In 1798 werden de weerbarstigen dan afgestraft door alle klokken van de Berendrechtse kerk tot stukken te slaan. Hierdoor kon de bevolking ook niet meer gewaarschuwd worden bij storm of ontij. Daarom werd later beslist om één van de vier Stabroekse kerkklokken in bruikleen af te staan aan Berendrecht.” 

Vernield in 1940

Zowel de Stabroekse Heemkring als het Stabroekse gemeentebestuur wilden dat de klok terug naar Stabroek kwam. De Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder een eigen onderzoek en daaruit bleek dat de Stabroekse kerkklok niet meer bestond. 

“Na het opblazen van de kerktoren van Berendrecht, door de terugtrekkende Belgische troepen, op tweede pinksterdag 1940, werden ook de kerkklokken zwaar beschadigd en deels vernield. Na de ontploffing van de kerktoren heeft men de brokstukken van de Stabroekse klok verzameld samen met de resten van een andere klok die later in de toren werd geplaatst. Die bronzen scherven werden nadien hersmolten tot de klok die vandaag in de Stabroekse kerktoren hangt. Gevolg is dat de vroegere Stabroekse kerkklok niet meer bestaat in zijn oorspronkelijke vorm”, is de conclusie De Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank FAES

    - ontploft in de kerktoren van Berendrecht - na hersmelting hangt ze nu in Stabroek Weinig geloofwaardig !