Omloop Schaal Sels uitgeroepen tot 'Parcours van het Jaar'

Renners doorkruisen een maisveld en zetten hun weg verder op een speciaal aangelegde onverharde landbouwweg.
Foto Alfons Schryvers Renners doorkruisen een maisveld en zetten hun weg verder op een speciaal aangelegde onverharde landbouwweg.
De internationale wielersite VeloNews heeft het nieuwe, omstreden parcours van de Schaal Sels uitgeroepen tot 'Parcours van het Jaar'. Vorig jaar pakten de organisatoren uit met een totaal nieuw parcours doorheen de polderdorpen Berendrecht, Zandvliet, Hoevenen en Stabroek met daarin onder meer 19 kilometer onverharde wegen en 30 kilometer kasseistroken. "Dit jaar behouden we het parcours grotendeels en werken enkele kinderziektes weg", zegt een tevreden voorzitter Ben Simons.

De wielerwedstrijd Schaal Sels wordt al sinds 1946 gereden en beleefde vorig jaar haar negentigste editie. Daarvan is gebruik gemaakt om de wedstrijd een revisie te geven. De organisatie nam ex-renner Nico Mattan onder de arm en gaf hem carte blanche. Mattan tekende een parcours waarbij de renners drie keer de polderdorpen Berendrecht, Zandvliet en Stabroek doorkruisten en onderweg de moeilijkste kasseistroken en onverharde stroken kregen voorgeschoteld. Het was de eerste keer in ons land dat beroepsrenners over dergelijk parcours reden. Het werd omschreven als een combinatie van Parijs-Roubaix met Strade Bianche en kreeg al snel de bijnaam 'De Hel van Noord-Antwerpen'. Met hulp van voorzitter Ben Simons werden zelfs extra landbouwwegen aangelegd en bestaande landbouwwegen opgezocht waar de modale polderbewoner zelfs geen weet van heeft.


Ben Simons is uiterst tevreden met de erkenning. "Bij de Schaal Sels halen we de neus niet op voor spektakel. Als organisator moet je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die de streek te bieden heeft. Een koers moet hard zijn en de Schaal Sels is geen kermiskoers, maar een wedstrijd waarin je moet knokken. Daarvoor is dit parcours uitermate geschikt. Onbezonnen veranderen doe je niet zomaar. We hebben ons laten adviseren door de Belgische wielerbond, ploegleiders en beroepsrenners, zoals Johan Museeuw."


De eerste wedstrijd over het vernieuwde parcours verliep niet zonder problemen door het slechte weer. Een wagen van een UCI-commissaris raakte vast in de modder waardoor de wedstrijd een tijd moest geneutraliseerd worden. "Tegenslag, maar de meeste renners waren dolenthousiast. Dit jaar blijft het parcours grotendeels hetzelfde. We werken wel enkele kinderziektes weg", zegt Simons. Dit jaar wordt de 91ste Schaal Sels gereden op zondag 28 augustus. (FSE)