Misbruik neefjes kost 5 jaar cel

BEDRIJFSLEIDER LOKTE TIENERJONGENS MET VAKANTIEJOB

Meester Kris Luyckx stond de slachtoffers bij.
Belga Meester Kris Luyckx stond de slachtoffers bij.
Een 62-jarige bedrijfsleider uit Hoevenen is door de correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Daarvan is 40 maanden effectief. De man heeft drie tienerjongens uit zijn familie seksueel misbruikt. Hij lokte zijn neefjes met een vakantiejob naar zijn firma, net over de Nederlandse grens.

De zestiger heeft een bedrijf net over de grens met Nederland en daar konden tienerjongens bij hem een vakantiejob gaan doen. Van 2012 tot en met 2014 nodigde hij ook zijn minderjarige neven uit om wat geld te komen bijverdienen.


Maar zo nobel was die uitnodiging allerminst. Later vertelde een slachtoffer aan zijn vader dat hij voor de lens van zijn oom moest poseren. De vader van de zestienjarige jongen stapte op 27 augustus 2014 naar de politie met een klacht tegen de schoonbroer van zijn vrouw.


Het onderzoek leerde dat de zestiger twee jaar eerder al een jongen had aangerand tijdens de kerstvakantie. De speurders kwamen te weten dat ook twee andere neefjes misbruikt waren. Hun oom heeft hen betast in hun slaap.

Schuld van internet

Op het proces verklaarde de beklaagde dat hij sinds hij internet heeft, verslaafd geraakte aan kinderporno. Hij deed zich als minderjarige voor in chatrooms en vroeg andere jongens te masturberen voor de camera, maar hij ging nog verder. Hij filmde zijn slachtoffers in de badkamer. Tijdens een huiszoeking hebben speurders die filmpjes ook teruggevonden. De bedrijfsleider ging uiteindelijk toch over tot bekentenissen.


"De feiten zijn zeer ernstig", zei de rechter. "De beklaagde had zijn seksuele driften niet onder controle. Hij hield geen rekening met de jonge slachtoffers. Hij misbruikte het vertrouwen dat de familie in hem had. Een straf met uitstel staat niet in verhouding met de aard en de ernst van de feiten." Zo kreeg hij vijf jaar celstraf, waarvan veertig maanden effectief


Bovendien heeft de rechter de man voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten. Hij moet de slachtoffers 25.500 euro schadevergoeding betalen.

Geen besef van schade

"Het gaat toch ook om zeer zware feiten", vond meester Kris Luyckx. Hij trad op voor de drie neefjes en hun ouders. "Mijn cliënten zijn tevreden met de beslissing van de rechtbank, maar mijn cliënten vrezen dat hij in beroep zal gaan. Zeker gezien zijn houding op het proces. Hij heeft nooit veel blijk gegeven van spijt over wat hij heeft gedaan of dat hij beseft welke schade hij heeft aangericht."