"Dankzij de hulp van mijn pas overleden opa"

VINCENT KOCH PAKT MEEST BEGEERDE GANZENKOPJE VAN ANTWERPSE POLDER

Keizer Vincent Koch, met de ganzenkop in de hand, ging op de schouders .
Alfons Schryvers Keizer Vincent Koch, met de ganzenkop in de hand, ging op de schouders .
Exact een maand nadat zijn grootvader Staf Koch plots overleden is, heeft kleinzoon Vincent de ganzenkop getrokken en heeft hij zich laten kronen tot 70ste keizer van de verenigde gansrijders van de Antwerpse polder. Een geëmotioneerde keizer droeg zijn overwinning op aan zijn grootvader. "Ik ben ervan overtuigd dat ik deze keizerskroon te danken heb aan de hulp van mijn grootvader die van hierboven toekeek en vurig voor mij supporterde." Door de overwinning van Vincent mag de Niewe Gans Berendrecht volgend jaar het keizerschap organiseren.

Het keizerschap is de strijd om de hoogste titel die een gansrijder kan bemachtigen en staat enkel open voor ruiters die al minstens één koningstitel op zak hebben. In de Polder heeft het gansrijden duidelijk geen last van een zware concurrentie met de Ronde. De wielerklassieker kon er rechtstreeks gevolgd worden op een groot scherm maar de meeste aandacht ging naar de ruiters die streden voor de keizerskroon. Toen de beslissende fase van de strijd in zicht kwam verdongen zich meer dan vierduizend duizenden toeschouwers op het Frans Oomsplein dat duidelijk veel te klein was om de massa op te vangen.

Er waren meer dan vierduizend toeschouwers voor de strijd om het keizerschap.
Alfons Schryvers Er waren meer dan vierduizend toeschouwers voor de strijd om het keizerschap.

Grimassen

Ruiters trokken en sleurden alsof hun leven er van afhing. De grimassen op de gezichten spraken boekdelen. Zoals het reglement het voorschrijft, bracht de snijmeester het net, onder het toeziend oog van de wijzen onder de galg, op 6 mazen. Ruiter na ruiter werd er aan het ganzenlijf gerukt. Het was bijna 18.30 uur toen Kevin Stoop van de Veteranen Zandvliet het net trok en iets later ging Vincent Koch met het meest begeerde ganzenkopje aan de haal.

De Polderfolklore komt tot leven tijdens de strijd om het keizerschap.
Alfons Schryvers De Polderfolklore komt tot leven tijdens de strijd om het keizerschap.

Emotionele overwinning

De grootvader van Vincent, Staf Koch, was een gekend gansrijdersfiguur van de Nieuwe Gans Berendrecht. Hij was zondag 26 februari dolgelukkig toen zijn 20-jarige kleinzoon Vincent op het Solft in Berendrecht voor de tweede maal koning werd en zo mocht deelnemen aan het keizerschap.


In dezelfde week dat Vincent Koch koning werd bij de Jonge Ruiters van de Nieuwe Gans Berendrecht, zijn zesde deelname al, stierf zijn grootvader Staf. De viering van zijn koningskroon werd toen uitgesteld en moet trouwens nog altijd gebeuren. Vincent werd al twee keer koning en studeert agro- en biowetenschappen aan de Thomas More-hogeschool in Geel. Hij is al acht jaar lid van de Nieuwe Gans. "Mijn eerste titel, twee jaar geleden, was speciaal omdat ik toen mijn vader opvolgde als koning. Hij verbleekt echter met deze keizerkroon. Dit was een scenario dat niemand vooraf kon schrijven. Daarom ben ik zeker dat mijn grootvader er voor iets tussen zit. Ik draag deze overwinning dan ook graag aan hem op."

Onder de indruk

Voor de Ekerse gansrijders van de Lustige Gans was het de eerste maal dat ze mochten deelnemen aan het keizerschap. Alle ruiters waren onder de indruk van het gebeuren.


"Dit is de zoals deelnemen aan de Champions Leaque in het voetbal. De sfeer op het keizerschap is uniek. Graag hadden we de kop mee naar Ekeren genomen. Volgende maal lukt het ons misschien wel maar deze ervaring kunnen ze ons al niet meer afnemen", zei voorzitter Wim Vansteenkiste.